I svetinja ima svoju cijenu: Njemačka Crkva ukida sakramente onima koji ne plaćaju crkveni porez

KATOLIČKA crkva u Njemačkoj odlučila je da od danas više neće dijeliti sakramente onima koji ne budu plaćali crkveni porez.

Njemačka ima sustav prema kojem se Nijemci koji se deklariraju kao pripadnici neke religije plaćaju poseban crkveni porez, koji se ovisno o saveznoj državi kreće od osam do deset posto poreza na dohodak. Sustav je uveden u 19. stoljeću kao kompenzacija za nacionalizaciju vjerske imovine.

"Ako je vaša ukupna suma poreza 10.000 eura, morat ćete  platiti još 800, pa ćete ukupno plaćati 10.800 eura poreza", rekao je dužnosnik iz minhenskog poreznog ureda. Za crkvu u Njemačkoj najveći problem predstavlja činjenica da sve veći broj vjernika okreće leđa religiji, ponajprije zbog skandala u vezi s pedofilijom koji su izbili 2010. godine.

Umjesto da se bave razlozima napuštanja religije, biskupi se bave financijama

Zbog toga je njemačka biskupska konferencija prošlog tjedna donijela dekret prema kojem svaka osoba koja službeno napusti Crkvu, a samim time i plaćanje posebnih crkvenih taksi, ostaje bez sakramenata krštenja, ispovijedi, euharistije, krizme i bolesničkog pomazanja, a više ne može biti ni kum nekom djetetu na krštenju.

Iako su njemački katolički dužnosnici zadovoljni odlukom, ova je uredba ipak izazvala brojne kritike, "Umjesto da se bavi razlozima sve većeg napuštanja Crkve, biskupska se uredba bavi financijama. Ona zapravo prijeti pastvi i neće potaknuti ljude da ostanu u Crkvi, a pogotovo ne da postanu članovi Crkve", poručili su iz crkvenog reformskog pokreta "Mi smo Crkva".

Nema polovičnog napuštanja Crkve

Povod ovoj odredbi biskupske konferencije bio je slučaj umirovljenog profesora kanonskog prava Hartmuta Zappa, koji je 2007. godine najavio kako više neće plaćati crkveni porez, ali da će bez obzira na to ostati vjernik. Biskupija u Friburgu zbog toga je protiv njega podnijela tužbu, a trećestupanjsku presudu će ove srijede donijeti sud u Leipzigu.

"Ovaj dekret jasno daje do znanja da netko ne može polovično napustiti Crkvu", poručeno je na Biskupskoj konferenciji, a njihovu odluku službeno je podržao Vatikan.

Pročitajte više