Identificirani desetci otrovnih kemikalija, zatražen moratorij na "fracking" u EU

Foto: Simon Fraser University/Flickr

VELIKO novo istraživanje (.pdf) donosi zaključak da sporna tehnika izvlačenja plina poznata kao hidrauličko frakturiranje (fracking) predstavlja "značajan" rizik po zdravlje ljudi i životinja i traži moratorij za takvu vrstu eksploatacije na teritoriju EU do donošenja odgovarajućih regulatornih okvira, javlja Independent.

Istraživanje britanskog dobrotvornog društva CHEM Trust tvrdi da su kemikalije koje se koriste u procesu frackinga izuzetno štetne i poziva se na sličnu studiju u američkoj državi New York gdje je tehnika nedavno zabranjena usprkos značajnim rezervama plina u škriljcu.

Studija nabraja više stotina kemikalija koje se zajedno s pijeskom i vodom ubrizgavaju u porozno tlo sa svrhom oslobađanja plina i upozorava na "značajno" zagađivanja zraka, podzemnih i površinskih voda. Navodi se kako su pojedine kemikalije povezane s rakom dojke, prostate i testisa, odnosno sa srčanim bolestima.

Istraživanje izdvaja 38 kemikalija koje su "akutno otrovne za ljude" i 20 koje su poznate kao "potencijalno kancerogene". Trust ističe da je "posebno zabrinut zbog korištenja kemijskih tvari koje utječu na hormone" ili su povezene s leukemijom kod ljudi.

Uz moratorij na teritoriju EU, istraživači traže potpuno otkrivanje svih tvari koje se koriste tijekom procesa i tvrde da je najmanje jedan od 300 proizvoda u tekućini za fracking tajan.

"Naša istraga je identificirala ključne probleme s načinom na koji se motri i regulira fracking. Uslijed potencijala za onečišćenje i štete po okoliš, CHEM Trust poziva na moratorij frackinga u Europi dok se ne usvoje naše preporuke," izjavio je izvršni direktor trusta, doktor Michael Warhurst.

 
 
 
 

Pročitajte više