Izvor iz Vlade: "Nismo još trebali dati ugostiteljima niži PDV, ispada da su nagrađeni jer su skrivali promet"

Foto: Nenad Dugi / Cropix

"ISPADA da su kafići i restorani još i nagrađeni jer su skrivali promet", kazao je za Novi list neimenovani ministar u Vladi Zorana Milanovića. Izvor riječkog dnevnika smatra da je PDV za ugostiteljstvo trebao biti smanjen godinu ili dvije nakon uvođenja fiskalizacije.

"Trebali smo im naplaćivati PDV po staroj stopi godinu ili dvije uz fiskalne blagajne, pa tek onda dati niži PDV. Oni ionako nisu snizili cijene, nisu postali ništa konkurentniji. Pa u centru Zagreba kava s mlijekom košta i 15 kuna, država od toga dobije kunu i pol. Oni koji su od naplate skrivali svaku drugu kavu, sad su opet na dobitku, jer za dvije kave plate tri kune, što je opet manje nego je PDV bio na jednu dok se naplaćivala stopa od 25 posto", tvrdi sugovornik Novog lista.

Neimenovani ministar ističe da je PDV ugostiteljima s 25 na 10 posto smanjen prvenstveno zbog turizma. No, također ističe kako je prijava prometa naknadno pokazala da žalbe ugostitelja da im PDV upropaštava promet nisu utemeljene. Sugovornik Novog lista ističe da promet ove godine, kada je fiskalizacijom uveden red u uslužne djelatnosti, sigurno nije porastao zbog toga što su Hrvati odjednom masovno počeli jesti po restoranima i piti po kafićima.

Pročitajte više