Jadrolinija: Treća novogradnja u seriji, brod "Krk" svečano priključen floti

Foto: Jadrolinija

U LUCI Valbiska na otoku Krku održana je svečanost primopredaje i krštenja novoizgrađenog Jadrolinijinog putničkog broda "Krk", trećeg trajekta u seriji od četiri ista naručena od Jadrolinije u Uljanik Brodogradilištu.

Brod, koji je 51. u floti Jardolinije, namijenjen je prijevozu putnika i vozila na lokalnim trajektnim linijama. Svoje prve putnike prevest će na liniji Valbiska – Merag pod zapovjedništvom Damira Oparova.

Radi se o ro-ro putničkom brodu, kapaciteta je 616 putnika i 145 osobnih vozila. Na brodu se nalazi klimatizirani salon, modernog interijera te kapaciteta 322 putnika.

"Krk" je opremljen hidrauličnim rampama za ukrcaj i iskrcaj vozila, a u odnosu na brodove s pomičnim palubicama, garaža ispod glavne palube, kapaciteta 34 vozila, omogućuje brži ukrcaj i iskrcaj što logistički povećava učinkovitost broda. Uz pozitivan ekonomski i ekološki aspekt novogradnje, zadovoljeni su i maksimalni standardi sigurnosti, navode iz Jadrolinije.

Osim toga, kao i drugi brodovi iz ove serije, prilagođen je osobama s invaliditetom kojima su na raspolaganju pristupne rampe za prolaz stepenicama do salona te posebne sanitarije na glavnoj palubi.


Brod "Krk" jedinstven je po tome što nema jednu, već dvije kume, hrvatske taekwondo olimpijke Anu i Luciju Zaninović koje su prisustvovali svečanosti i simbolično pustile brod u plovidbu riječima: "Brode, dajemo ti ime Krk i tebi i tvojoj posadi želimo mirno more i sigurnu plovidbu!"

Svečanosti su prisustvovali i predstavnik Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture kapetan Zvonimir Laurenčić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, direktor Uljanik brodogradilišta Silvan Kranjc, predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac te ostali uvaženi uzvanici.
 

Pročitajte više