Josipović o tužbi za genocid: Mogao bih reći, ali mi funkcija ne dozvoljava da to javno kažem

Screenshot: Politika.rs

"POSTUPAK u Haagu završit će se ovako ili onako, a život i potreba suradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dozvoljava da to javno kažem", rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za beogradsku Politiku dodajući da  međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde nisu odlučujuće za bilateralne odnose. Josipović tvrdi i kako se Hrvatska u ovom slučaju neće služiti ucjenama. 

Hrvatski predsjednik kaže i  da je odluka o povlačenju tužbi na vladama dvaju država i zaključio da "za nju treba imati i motiva i hrabrosti". 
 
"Kada je riječ o odnosima s novom vlašću u Srbiji, mogu reći da su svi započeti poslovi i kontakti nastavljeni, nezavisno od 'šumova' zbog pojedinih izjava. Sada bih rekao, došlo je vrijeme za nove korake. Predsjednik Nikolić i ja ih možemo poduprijeti", rekao je Josipović o odnosima s novom vlasti u Srbiji. Josipović se osvrnuo i operacije "Bljesak" i "Oluja" odgovarajući na pitanje da komentira kako nije izrečena ni jedna pravomoćna presuda za zločine nad Srbima. 
 
"Razumijem frustraciju svakoga čiji je član obitelji, prijatelj ili sunarodnik stradao u zločinu, a da počinitelj nije kažnjen. Uostalom, prvi sam političar Hrvat koji je obišao grobove srpskih civila stradalih za vrijeme rata u Hrvatskoj", rekao je Josipović. 

Pročitajte više