Kerry putuje u Oman na sastanak o iranskom nuklearnom programu

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry posjetit će 9. i 10. studenoga Oman, gdje će se sastati s iranskim kolegom Mohammedom Javadom Zarifom i s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, u okviru pregovora o iranskom nuklearnom programu, priopćio je State Department.

Taj će se "trojni susret" održati u Muscatu, u okviru pregovora Irana i velesila skupine "5+1" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka), dodaje State Department u priopćenju u petak.

Po diplomatskim izvorima na koje se poziva austrijska agencija APA, diplomati će pokušati "približiti stajališta" prije 24. studenoga, kada istječe rok za postizanje dogovora o spornom nuklearnom programu Teherana.

Dogovor treba omogućiti Teheranu da nastavi nuklearni program isključivo civilne namjene u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Kerry je u četvrtak izjavio da će se u idućim tjednima vidjeti je li Iran kadar donijeti "teške odluke" koje će utrti put dogovoru.

Rekao je da je šestorka "veoma oprezna" i nije htio nagađati o ishodu susreta.

Razlike u stajalištima dviju strana i dalje su veoma velike kada je riječ o iranskim kapacitetima za obogaćivanje uranija koji se koristi kao gorivo u nuklearnim centralama.

Pročitajte više