Kontra: Općinski sud u Varaždinu je donio prvu pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije

"OPĆINSKI sud u Varaždinu danas je objavio presudu vezanu za slučaj diskriminacije g. Darija Krešića, zaposlenog na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Općinski sud u Varaždinu je donio prvu pozitivnu presudu u slučaju diskriminacije na osnovu spolne orijentacije povodom prijave građanina tako što je u slučaju g. Darija Krešića ustvrdio diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, usvojio dio tužbenog zahtjeva, te zabranio Fakultetu poduzimanje radnji kojima se sprečava napredovanje Darija Krešića na Fakultetu. Lezbijska grupa Kontra u ponedjeljak će održati konferenciju za novinare, na kojoj će biti prisutan i g. Darko Krešić", izvijestili su danas iz Kontre.

*****

Odvjetnički ured Vlado Sevšek i Maja Tkalčec je u ime Fakulteta organizacije i informatike poslala odgovor na objavljenju informaciju, kojeg objavljujemo u cijelosti:

"Dana 12.07.2012. godine na portalu Index.hr u članku "Varaždin: prva pozitivna presuda u slučaju diskriminacije na osnovi spolne orijentacije" objavljene su neistinite i nepotpune informacije o Fakultetu organizacije i informatike.

Prvenstveno valja naglasiti da apsolutno nikakve diskriminacije g. Krešića na Fakultetu organizacije i informatike nije bilo!


Dana 12.07.2012. godine objavljena je
nepravomoćna presuda u predmetu Krešić protiv FOI-a. Tužitelj je u tužbi i tužbenom zahtjevu (koje je tijekom postupka u nekoliko navrata mijenjao) tražio utvrđenje da je bio diskriminiran po nizu točaka pobliže opisanih u tužbenom zahtjevu.

Tužba tužitelja je ODBIJENA u pretežitom dijelu: odbijena je za postavljenih 13 točaka tužbenog zahtjeva (više od 80 %), a odbijen je u cijelosti i eventualno kumulirani tužbeni zahtjev koji je g. Krešić postavio, te je tek djelomično usvojena tužba po tri točke tužbenog zahtjeva.


Zanimljivo je da je jedna od točaka za koju je sud usvojio tužbeni zahtjev činjenica da je članovima Fakultetskog vijeća FOI-a bio onemogućen uvid u zapisnik s ročišta u predmetu Krešić c/A FOI, a u čemu g. Krešić vidi uznemiravanje, međutim, istodobno s utvrđenjem suda po kojem FOI nije smio staviti zapisnik s ročišta na uvid članovima FOI-a, g. Krešić i umješači u postupku (Iskorak i Kontra) redovito su za širu javnost objavljivali sve detalje s ročišta. To čine i nakon objave presude (najavljena je konferencija za novinare) kada objavljuju dezinformaciju da je g. Krešić uspio u "
pravnoj bitci", a prešućuju neospornu činjenicu da je odbijen s više od 80 posto tužbenog zahtjeva, dok je s eventualno kumuliranim postavljenim tužbenim zahtjevom odbijen u cijelosti!

Nadalje, FOI je zadovoljan s utvrđenjem suda da diskriminacije nije bilo, a za manji dio tužbenog zahtjeva koji je usvojen planira uložiti žalbu na presudu Općinskog suda čim se za to steknu zakonske mogućnosti.


Dakle, g. Krešić je, u ovoj fazi postupka, uglavnom bio posve neuspješan u svojoj `
pravnoj bitci`!"
 

Pročitajte više