Lažna udovica iz Križevaca 20 godina je primala mirovinu uz pomoć referentice

Ilustracija: Arhiva

DRŽAVNO odvjetništvo proširilo je istragu vezanu uz Križevčanku Barbaru Hartman koju sumnjiče da je čak 20 godina nezakonito primala mirovinu bivšeg supruga te tako zaradila više od milijun i 100 tisuća kuna. Odvjetništvo je istragu proširilo i na višu upravnu referenticu (1959. godište) zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog rada u službi.

Odvjetništvo tereti višu upravnu referenticu da je primila pravomoćno sudsko rješenje o odbijanju prijedloga za utvrđenje postojanja izvanbračne zajednice prvookrivljenice i hrvatskoga branitelja te da nije pokrenula obnovu postupka radi poništenja rješenja Ureda za obranu i poništenja priznatih prava prvookrivljenice zbog nepostojanja izvanbračne zajednice.

"Drugookrivljenica je sudsko rješenje odložila u arhivu, a u rujnu 2002. godine izdala prvookrivljenici potvrdu da ona ima priznat status člana obitelji kao izvanbračna supruga poginulog hrvatskog branitelja čime je prvookrivljenica na ime invalidnine i mirovine nepripadno stekla iznos od preko 1,100.000,00 na štetu proračuna Republike Hrvatske", stoji u priopćenju DORH-a.

Drugookrivljenica je 1998. godine bila voditeljica Područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nadležnog ministarstva.

Podsjećamo, Križevčanku Barbaru Hartman sumnjiči se da je 20 godina nezakonito primala obiteljsku mirovinu pokojnog branitelja s kojim je bila u braku. Tvrdila je i da su kasnije živjeli u izvanbračnoj zajednici. Suprug je poginuo u ratu 1991. godine.

Pročitajte više