Linić o tužbi MOL-a: To je vrlo ozbiljna i opasna prijetnja državnom proračunu; Štern: MOL tužbom zagrijava mišiće za pregovore!

Foto: MOL

MAĐARSKI MOL spreman je sudskim putem tražiti od Hrvatske nadoknadu štete zato što država nikada nije preuzela Inino plinsko poslovanje, iako se na to obvezala još 2009. godine.

Iz Uprave MOL-a za Index su potvrdili da su krajem srpnja poslali pismo hrvatskoj Vladi, u kojem se kažu, spominje da MOL ostaje predan radu s hrvatskom Vladom kako bi se pronašlo prijateljsko i izvedivo rješenje s obzirom na investicije u Hrvatskoj i u Ini.

"Nadamo se da će Vlada Republike Hrvatske biti jednako predana tome kao i mi da se susretnemo kako bi raspravljali o budućnosti Ine", stoji u odgovoru Judit Nemeth zadužene za međunarodnu komunikaciju s medijima MOL Grupe.

Iako je, kažu u MOL-u, jasno da je pronalaženje zajedničkog prihvatljivog rješenja u najboljem interesu svih zainteresiranih strana u Ini, MOL priznaje da  također mora zaštititi i svoje interesne skupine, te da bude javno navedena tvrtka.

U MOL-u ističu kako imaju određene zakonske obveze prema svojim dioničarima te da žele dalje nastaviti pregovore u dobroj vjeri.

"Ukoliko nam to ne uspije moramo poduzeti najprikladnije pravne akcije. Ono što još možemo potvrditi je da je MOL također zatražio savjet u vezi sa svojim ulaganjima u Ini", kažu u MOL-u za Index.

Pejnović: Najave tužbe nije ništa novo

Najava MOL-ove tužbe zbog plinskog biznisa nije ništa novo, rekao je član pregovaračkog tima i šef AUDIO-a Mladen Pejnović. Na sastanku s predstavnicima MOL-a 18. rujna to će biti samo jedno od teških pitanja.


Teme će biti vrlo ozbiljne, a naš je osnovni interes razvoj INA-e i rast proizvodnje u rafinerijama, kazao je Pejnović. Najava da će MOL tužiti zbog neispunjavanja obveza iz Ugovora o plinskom biznisu, nije ništa novo.

"Mi znamo da je taj gasmaster agreement vrlo ozbiljna stvar, znamo i da su time jednim dijelom kompenzirane niske cijene plina za građanstvo u jednom periodu. Prema tom ugovoru postoji jedna ozbiljna obveza. Isto tako mislimo da tzv. ruska formula nije bila najpametnija, tako se u tom trenutku odvijao taj biznis, ali sada je situacija na europskom tržištu i u našem okruženju takva da je cijena ruska formula minus 20 posto. Tako da i to će biti dijelom pregovora", najavio je Pejnović.

Linić: Vrlo ozbiljna prijetnja

MOL-ova tužba zbog plinskog biznisa vrlo je ozbiljna stvar i velika prijetnja državnom proračunu, komentirao je ministar financija Slavko Linić najavu mađarske naftne tvrtke da će tužiti hrvatsku Vladu zbog ugovora iz 2009. godine.

"S obzirom na ugovore koje je nažalost potpisala HDZ-ova vlast, a tada nitko nije znao ni što se potpisuje, to je vrlo ozbiljna i opasna prijetnja. Nova prijetnja od 2 milijarde za hrvatski proračun. To su isti oni ljudi koji danas pitaju zašto imamo ovakve deficite i zašto je ovakva situacija", kritizira Linić.


"U odnosu na potpisani ugovor obveza postoji", jasan je potpredsjednik Vlade Branko Grčić na pitanje koliko je ozbiljna MOL-ova najava tužbe. U procjene tko je u boljoj poziciji ne želi ulaziti.

"Ne bismo ulazili u pregovore s MOL-om da nisu u pitanju tako ozbiljne stvari. Ne bih to procjenjivao na ovakav način, stvorili smo platformu za pregovore i eto, razgovarat će se...", kaže Grčić.

Rezanje povlaštenih mirovina?

U međuvremenu, proračunu prijete sa svih strana pa Linić mora razmišljati o rezanju rashoda. Je li u planu i rezanje povlaštenih mirovina?

"Ja to ostavljam za idući tjedan da počnemo polako govoriti o mjerama i reformama, ali to nema veze s 2013. i proračunom za 2013. Bit ćete obaviješteni". Njegovo je pak mišljenje vrlo jasno.

"Prije nego što sam postao ministar, mogao sam ići u mirovinu, imao bih visoku saborsku mirovinu. Danas moram čekati 65 godina i imat ću uobičajenu mirovinu, ovisno o svojim prosjecima zarade, a ne iz proračuna. To su potezi Vlade koji znače da smo svi jednaki i da živimo životom građana".

"To građani od nas traže, pa to i radimo" zaključuje Linić, baš kao što su tražili i red pa je uvedena fiskalizacija.


"Kad se krećete po gradu ja ne vidim baš ni agresiju trgovaca ili ugostitelja ni nešto slično. Vidim simpatiju u toj komunikaciji mene s njima. Ja bih rekao da su svi shvatili da reda treba".

Sljedeća je faza da se ljude više animira, da shvate da moraju dobiti račun, da je to normalno i da prijavljuju nepravilnosti, najavio je Linić zaključivši da su počeci fiskalizacije dobro provedeni ali da ih još čeka puno posla.

Štern: MOL tužbom zagrijava mišiće za pregovore, Hrvatska treba vojsku savjetnika

Nakon objave da MOL planira tužiti Inu bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine u razgovoru za Index rekao je kako njihov zahtjev za odštetu može samo značiti da zauzimaju svoju pregovaračku poziciju i da tako "griju mišiće" prije pregovora.

"Vjerujem da su oni spremni za pregovore, no sve ovisi o kvaliteti i stručnosti naših pregovarača.  Nadam se da naši imaju dobre savjetnike jer to je opravdano uložen novac. Cijelu situaciju treba dobro detektirati jer pregovori neće biti laki. Vjerujem u dobar ishod, no sve isključivo ovisi o našim pregovaračima", rekao je Štern.

Kaže kako prilikom pregovora trebaju napraviti novu strategiju razvoja Ine i kad bi se o tome usuglasili, tad bi, tvrdi, svi problemi bili riješeni.

"Međutim moram reći da ne treba stalno dovoditi u pitanje dobre odnose Hrvatske i Mađarske. Svađa nikad nije dobra i ne treba izazivati tenzije. Naša Vlada ovome treba pristupiti hladne glave, smireno i sabrano jer MOL ima vrhunske stručnjake i odlične pregovarače pa se trebamo pripremiti sa cijelom vojskom savjetnika", rekao je Štern.

Pročitajte više