Netanyahu: Zaustavljanje rata u Gazi u ovom trenutku zadržalo bi Hamas na vlasti

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je odbacio zahtjeve Hamasa za prekid rata u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca, rekavši da bi to palestinsku islamističku skupinu zadržalo na vlasti i predstavljalo prijetnju Izraelu.

Netanyahu je rekao da je Izrael spreman pauzirati borbe u Gazi kako bi osigurao oslobađanje talaca koje još uvijek drži Hamas, a vjeruje se da ih ima više od 130.

"Ali dok je Izrael pokazao volju, Hamas ostaje ukorijenjen na svojim ekstremnim pozicijama među kojima je prvi zahtjev da se sve naše snage povuku iz Pojasa Gaze, okonča rat i ostavi Hamas na vlasti", rekao je Netanyahu. "Izrael to ne može prihvatiti".

"Hamas bi mogao ispuniti svoje obećanje da će iznova i iznova provoditi svoje masakre, silovanja i otmice."

U nedjelju se u Kairu nastavljaju pregovori o primirju s egipatskim i katarskim posrednicima, bez očitog napretka jer je islamistička skupina ostala pri svom zahtjevu da svaki sporazum mora prekinuti rat u Gazi, rekli su palestinski dužnosnici.

Palestinski dužnosnik, blizak pregovorima, rekao je da je izaslanstvo Hamasa stiglo u Kairo odlučno postići dogovor, "ali ne pod svaku cijenu". "Dogovor mora prekinuti rat i osigurati povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, a Izrael se još nije obvezao na to", rekao je dužnosnik za Reuters, tražeći da ne bude imenovan.

Pročitajte više