Metoda biča i zobi: Dok Njemačka od Grčke traži da se pokori, EU najavljuje moguće ustupke

DOK se Grci pripremaju za izbore koji će se održati ove nedjelje, EU i Njemačka "drže fige" da pobjedi bilo koja opcija koja u pitanje neće dovoditi prethodno dogovorene aranžmane vezane uz bailout, a posljedično i ostanak Grčke u eurozoni.

Međutim, EU i Njemačka su, iako imaju isti cilj, prema biračima u Grčkoj nastupili sa sasvim drugačijim stavom. Tako njemački poslovni list Financial Times Deutschland piše da je čelništvo EU-a spremno "smekšati" uvjete zadnjeg bailouta za Grčku. FTD citira neimenovane izvore iz vrha EU-a kako kažu da su svjesni da neće moći izbjeći pregovaranje oko nekih dogovorenih stavki ukoliko žele da Grčka ostane u eurozoni. Ipak, nije jasno koliko daleko su u tom popuštanju spremni ići.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bi Grčku zadržali u eurozoni, ali ona mora ispuniti svoje obveze", kazao je Herman Van Rompuy. Međutim, već sad je jasno kako se Grčka ne drži svog djela dogovora. FTD piše kako trojka smatra da Grčka nije napravila praktično nikakav korak u pogledu  reformi i rezova, što je bio uvjet za dobivanje drugog bailout paketa teškog 130 milijardi eura. "Program je potpuno skrenuo s tračnica", kazao je jedan dužnosnik za FTD.

Plašeći se da bi stvari mogle postati i gore ako vlast preuzme Syriza, EU je poslala signal da je spremna Grčkoj dati malo prostora za disanje ukoliko će birači pdržati stranke koje su i dogovorile bailout - Novu demokraciju i Pasok.

Schauble ostaje vjeran biču
I dok EU primjenjuje taktiku zobi, njemački ministar financija Wolfgang Schauble ostaje vjeran biču. "Nema lakog izlaza van. Rezovi u socijali i javnom sektoru koje zahtijevaju EU i Berlin su esencijalni i o njima nema pregovora", kazao je bio Schauble.

Još je rezolutniji bio kada je u televizijskom intervjuu prošle subote poručio kako se "Grčka mora pokoriti uvjetima EU-a, bez obzira na to za koga će Grci glasati", prenosi World Socialist Web Site. Podsjetimo kako je Schauble još ranije kritizirao odluku da se u grčkoj održe novi izbori, smatrajući da se održavaju u krivo vrijeme. 

Želio je da se o izborima priča tek nakon što se provedu svi rezovi. Nakon što je datum izbora ipak određen, Schauble je zahtijevao da sve stranke unaprijed potpišu deklaraciju kojom se obvezuju da će se pridržavati svih programa, rezova i mjera štednje koje je  dogovorila prošla vlada. Isplatu nove tranše je uvjetovao ovim potezom, praktično ucijenivši cijelu državu bankrotom ukoliko se ne pokori njegovim zahtjevima.

Pročitajte više