Mjere štednje u Srbiji: Državni dužnosnici neće moći primati nekoliko plaća, režu se troškovi putovanja...

Foto: Arhiva

MINISTAR financija Srbije Lazar Krstić izjavio je da državni dužnosnici više neće moći sjediti na nekoliko stolica i primati, u nekim slučajevima, i pet punih plaća iz proračuna.

 "Njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plaće u javnom sektoru, ali će biti preispitana ili sasječena. Bit ćemo vrlo agresivni, pa ćemo naknade s druge, treće ili pete funkcije smanjivati ​​ili ukidati ", izjavio je Krstić, za beogradski Blic, navodeći da je i sam bio postavljen na nekoliko mjesta, ali da se povukao.
 
Također je rekao da je Vlada novim ekonomskim mjerama pokušala zaštititi najsiromašnije, ali da će istovremeno kažnjavati dužnosnike koji rade greške, te da će uz mirovinu biti nemoguće primati punu plaću iz proračuna.
 
Krstić je dodao da će za najviše dva mjeseca postojati registar i da će se točno znati koliko zaposlenih u javnom sektoru prima po nekoliko plaća ili naknada i koliko je to opravdano.
 
On je naglasio da su ministarstvima smanjeni diskrecijski troškovi poput putovanja za 30 do 35 posto.
 
Ministar financija Srbije je ponovio da bi javni sektor Srbije, imajući u vidu referentne zemlje, trebao zapošljavati ukupno 520.000 ljudi, a da trenutno postoji višak od oko 30 posto.
 
 

Pročitajte više