Na ulicama Ljubljane 2000 prosvjednika: "Želimo socijalnu pravdu i vladavinu naroda!"

Foto: Miro Majcen / 24.ur.com

SLOVENCI ponovo prosvjeduju. Na ulice Ljubljane u petak navečer izašlo je oko 2000 ljudi. Nisu zabilježeni nikakvi incidenti. Prosvjed na ljubljanskom Trgu republike započeo je oko 19:20 sati, a završio je oko sat vremena kasnije. 

Prosvjednici su se okupili oko zgrade parlamenta, kojeg su sa svih strana okružili policajci. Oko parlamenta postavljene su i zaštitne ograde.

Prosvjed je bio vrlo glasan, ali ne samo zbog zvižduka i skandiranja protiv korumpirane političke elite. Organizatori prosvjeda ovoga puta osigurali su i glazbenu podlogu, a s posebnim oduševljenjem slovenski prosvjednici dočekali su legendarnu "Bandieru rossu".

Prosvjed je prvenstveno usmjeren protiv gradonačelnika Ljubljane Zorana Janovića, ali na transparentima se mogu vidjeti i poruke poput: "Novac narodu, a ne crkvi", "Svi na ulice" i "Nećemo plaćati vašu krizu".

Podršku prosvjednicima u Ljubljani došli su pružiti i članovi kolektiva Occupy Croatia. Istaknut je transparent "Naprijed Slovenci, Hrvatska je uz vas".

"Želimo reformirati Sloveniju. Želimo državu baziranu na potrebama građana, socijalnoj pravdi i vladavini naroda. Protivimo se bilo kakvim umjetnim podjelama", izjavio je RTV SLO Uroš Lubej, jedan od organizatora prosvjeda. 

Pročitajte više