Načelnik Gunje: Obnova ide presporo, strahujemo od novih poplava

Foto: Hina

ZBOG jakih oborina raste vodostaj Save. U Gunji strahuju od novih poplava pa se nadaju da će kiše prestati, rekao je načelnik općine Hrvoje Lucić za Media servis.

"Što se tiče padalina, nadam se da se neće nastaviti. Nastave li se i narednih dana ovim tempom bojim se da bi moglo biti svašta, međutim ja sam optimist i mislim da će to ipak prestati i da nećemo ponovno biti poplavljeni", rekao je Lucić.

Radovi na obnovi javnih objekata obavljaju se neprestano, kaže Lucić i vjeruje da će škola i druge ustanove biti gotove na vrijeme. No nezadovoljan je, kaže, brzinom obnove privatnih kuća. "Iako ne možemo očekivati da sve ide preko noći, ipak bi moglo ići malo brže", kaže načelnik Gunje.

"Pored ovih 60-ak objekata srušenih u prvom naletu, još će se morati rušiti 208 kuća. Danas su tek počela potpisivanja ugovora s vlasnicima kuća koje su za rušenje, kada će obnova početi ne znam ni sam. Mislim da se malo kasni, ali ako se to malo ubrza još ima vremena da se to sve završi na vrijeme", rekao je Lucić.

Podsjetimo, vladajući su obećali da će ljudima s poplavljenih područja kuće biti obnovljene do zime.

Počelo prikupljanje izjava za obnovu kuća u Gunji

Na području Gunje danas je započelo prikupljanje izjava za obnovu poplavljenih kuća u vlasništvu fizičkih osoba, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.


Nakon što je prikupila svu potrebnu dokumentaciju, Služba koordinacije pri Ministarstvu pozvala je danas prve vlasnike/korisnike poplavljenih kuća, upoznala ih s kategorijom oštećenja u koju je njihova kuća svrstana, procjenom građevinske štete, obimom radova na obnovi i mogućim načinima obnove. Naime, nakon što se odluči za način obnove, novčano obeštećenje ili obnovu u organizaciji države, vlasnik/korisnik potpisuje izjavu temeljem koje se nastavlja postupak obnove.

U Ministarstvu kažu kako su na terenu organizirane dvije službe za koordinaciju - jedna je zadužena za područje Gunje, a druga za područje općina Vrbanja i Drenovci.

Budući da su procjene građevinske štete obavljene prvo na područjima na kojima je razina vode bila manja i s kojih se voda prvo povukla, na tim je područjima prikupljanje izjava i izvođenje radova na obnovi prvo započelo. Do sada su započeli radovi na obnovi na 78 kuća u naseljima Đurići, Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Strošinci.

Od tog broja 57 vlasnika/korisnika kuća odlučilo se za isplatu novčanih sredstava, a 21 ih je potpisao izjavu sa željom da država provede radove na sanaciji posljedica poplave. Paralelno s radovima na obnovi vrši se i uklanjanje ruševnih kuća - do sada ih je uklonjeno ukupno 117 na području naselja Račinovci, Rajevo Seo i Gunja.

Obnova se provodi na osam zgrada javne namjene, škola i ambulanta, a tijekom ovoga tjedna započet će radovi na sanaciji područne škole u Gunji.

U Ministarstvu graditeljstva napominju kako se brojčani podaci svakodnevno mijenjaju te ističu da obnova teče prema planu. Nove podatke najavljuju nakon drugog koordinativnog sastanka koji će se u petak, 8. kolovoza održati u Drenovcima.

Pročitajte više