Nakon pokolja u Newtownu 52 posto Amerikanaca za strogu kontrolu ili čak potpunu ilegalizaciju oružja!

Foto: AFP

KONTROLA oružja glavna je tema razgovora diljem Amerike nakon prošlotjednog pokolja u Newtownu u kojem je ubijeno 27 osoba, među kojima i 20 djece.

Čak 52 posto Amerikanaca zalaže se za jake restrikcije oružja ili čak proglašenje svega oružja ilegalnim, pokazala je CNN/ORC anketa provedena tijekom 17. i 18. prosinca. Istovremeno, 53 posto Amerikanaca smatra kako će se ovakvi pokolji događati i u budućnosti, bez obzira poduzelo se nešto po ovom pitanju ili ne.

Američki predsjednik Barack Obama već danima poziva na hitne akcije američke vlade kako bi se što prije stalo na kraj nasilju povezanom s vatrenim oružjem. Poručio je kako ovo nije problem kojeg se smije rastezati mjesecima te je dao rok do kraja siječnja za prijedloge izmjena Zakona o oružju.

Amerika je zemlja s najvećom stopom vatrenog oružja po broju stanovnika u svijetu - čak 89 posto Amerikanaca je naoružano! Slijede Jemen sa 55 posto, Švicarska da 46, Finska sa 45 i Srbija sa 38 posto stanovnika koji su vlasnici (legalnog) vatrenog oružja.

Prema podacima UNODC, u 2010. godini je u SAD-u iz vatrenog oružja ubijeno 9.146 osoba što ih svrstava na peto mjesto crne ljestvice koju predvodi Brazil (34.678 ubijenih), a slijede Kolumbija (12.539), Meksiko (11.309) i Venezuela (11.115).

Pročitajte više