Nasilna predizborna kampanja u Burundiju, ubijene dvije osobe: "Čine to da zastraše birače"

Screenshot: YouTube

NAJMANJE jedan policajac i jedan civil ubijeni su tijekom noći na utorak u nasilju uoči predsjedničkih izbora u Burundiju, rekao je jedan dužnosnik.

Predsjednički savjetnik Willy Nyamitwe optužio je oporbu i one koji stoje iza tjedana prosvjeda i rekao je da su ubijene dvije osobe. "Ljudi to čine da zastraše birače. Oni ne žele da birači izađu na izbore", kazao je on za Reuters.

U Burundiju se danas održavaju predsjednički izbori za koje je oporba najavila da će ih bojkotirati nakon što je predsjednik Pierre Nkurunziza izazvao krizu tražeći treći mandat.

Velika politička kriza u Burundiju

Burundi proživljava veliku političku krizu od kraja travnja i kandidature predsjednika Nkurunzize za treći mandat, što oporba, civilno društvo i Katolička Crkva smatraju protuustavnim.

Njegova kampanja za novi petogodišnji predsjednički mandat izazvala je prosvjede, neuspjeli pokušaj prevrata i sukobe između pobunjenih vojnika i vojske, što je izazvalo i napetost u regiji koja ima povijest etničkih sukoba i krvoprolića.

Oporba bojkotira cijeli izborni proces, koji je počeo parlamentarnim izborima 29. lipnja.

Eksplozije i pucnjave u ruralnim područjima

Jedan dužnosnik je izjavio da su izbori počeli u ruralnim područjima nakon nekoliko eksplozija i pucnjave tijekom noći u prijestolnici Bujumburi.

Protivnici sadašnjeg predsjednika tvrde da je svojom kandidaturom prekršio ustav i potkopao sporazum kojim je okončan 12-godišnji sukob 2005. u kojemu je ubijeno 300.000 ljudi.

Nkurunziza se poziva na odluku ustvanog suda u kojoj se kaže da se može kandidirati za novi predsjednički mandat.

Pročitajte više