Nema više plaćanja na "đemdo": Država će ubuduće obveze plaćati avansno

SVA MINISTARSTVA, drugi proračunski korisnici kao i tvrtke u većinskom vlasništvu države ubuduće bi sve svoje financijske obveze trebale izvršavati unaprijed, odnosno, trebale bi naručene robe i usluge trebali plaćati predujmom od 10 posto.

Vlada ovim putem želi promijeniti praksu da je država ta koja u velikoj mjeri generira nelikvidnost. Odlučila je stoga ne samo da će podmirivati svoje odluke u rokovima nego da će ministarstva i državne tvrtke ubuduće plaćati avansno.

"Dat ćemo prostor da tvrtke koje ulaze u aranžmane s državom imaju i mogućnosti da svoje postojeće obveze prema kooperantima u pripremi gradnje, pa i prema državi na kraju krajeva izvršavaju promptno", rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić.

"Naravno da to predstavlja određeni trošak za hrvatsku Vladu, hrvatsku državu i za trgovačka društva u njenom pretežnom vlasništvu, ali je trošak nemjerljivo manji u odnosu na pozitivne efekte", zaključio je Čačić.

"To je presedan u zadnjih deset godina, to smo zadnji put učinili 2000. godine, suočeni sa sličnom ovakvom situacijom", istaknuo je Čačić.

Pročitajte više