Obama pozvao na rušenje Assadovog režima: Budućnost ne smije pripadati diktatoru koji masakrira svoj narod!

AMERIČKI predsjednik Barack Obama obratio se sinoć predstavnicima Opće skupštine UN-a govorom u kojemu je oštro osudio nasilje i bilo koji oblik ekstremizma, posebno se osvrnuvši na ubojstvo američkog ambasadora Christophera Stevensa u valu nasilja u Libiji. Upravo će nasilje u zemljama Bliskog istoka biti središnja tema današnje rasprave u Općoj skupštini, javlja BBC.

Obama je osudio nasilje koje vlada na Bliskom istoku nakon objave "gnjusnog protuislamskog filma", koji je nazvao "napadom na ideale Ujedinjenih naroda". "Našu budućnost kreirat će osobe poput Christophera Stevensa, a ne njegovi ubojice", poručio je Obama.

Američki predsjednik također je obećao da će Sjedinjene Države učiniti "sve što je potrebno" kako bi spriječile Iran da se domogne atomskog oružja, ocijenivši također da bi se vladavina sirijskog predsjednika Bashara al-Assada trebala "završiti".

"Ne dajte se prevariti! Iran koji bi imao atomsko oružje bio bi prijetnja postojanju Izraela, sigurnosti zemalja Zaljeva i stabilnosti svjetskog gospodarstva. Zbog toga koalicija država od iranske vlade zahtijeva polaganje računa i zbog toga će SAD učiniti što trebaju kako bi spriječile da se Iran domogne atomskog oružja", kazao je Obama u govoru pred sudionicima Opće skupštine UN.

Govoreći o stanju u Siriji, Obama je utvrdio da se al-Assadov režim treba okončati kako bi prestale patnje sirijskog naroda. "Budućnost ne smije pripadati diktatoru koji masakrira svoj narod", kazao je Obama.

Općom skupštinom UN-a u jednogodišnjem mandatu predsjeda bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Pročitajte više