Odmetnuti sluga božji: Vatikanske tajne odavao je Papin batler!

NAKON što je Vatikan je jutros priopćio kako je policija pritvorila osobu osumnjičenu za posjedovanje i objavljivanje tajnih vatikanskih dokumenata medijima, u javnost je dospjela informacija kako se radi o Papinom osobnom batleru.

Vatikan je jutros samo kazao kako uhićena osoba, koja je odavala prljave vatikanske tajne, "nije pripadnik klera", te da je ispituju vatikanski istražitelji. Talijanski mediji popodne javljaju, pozivajući se na neimenovane izvore, kako je riječ u Paolu Gabrieleu, osobnom batleru i asistentu Benedikta XVI.

Gabriele je jedan od rijetkih ljudi koji imaju pristup Papinim privatnim odajama. Osim njega, tamo mogu ići još četiri opatice i dvije tajnice, piše BBC. Talijanski mediji navode kako je u batlerovom stanu, unutar zidina Vatikana, pronađena velika hrpa povjerljivih dokumenata.

Podsjetimo, Vatikan je već mjesecima u središtu skandala, a za mnoge prljave vatikanske tajne doznalo se upravo zahvaljujući dokumentima koji su procurili u javnost.

Nije problem u korumpiranom Vatikanu, nego u onima koji su o tome progovorili

U travnju ove godine papa Benedikt XVI. osnovao je istražno povjerenstvo koje je dobilo zadatak baviti se istragom o curenju povjerljivih informacija iz Vatikana. Povjerenstvo je sastavljeno od trojice kardinala - Španjolca Juliana Herranza, Slovaka Jozefa Tomka i Talijana Salvatorea De Giorgija.

Sporni dokumenti koji su procurili u javnost sadrže podatke o korupciji i nepotizmu u vođenju Vatikana. Cilj njihove objave bio je, kako tvrdi glasnogovornik Vatikana, "ocrniti vodstvo Katoličke crkve u javnosti".

Pročitajte više