Osumnjičenici bi mogli na slobodu? Pogledajte snimke "mozga" operacije krivotvorenja putovnica

NA YouTubeu su objavljene snimke navodno 58-godišnjeg Zvonka Šendulovića, mozga operacije krivotvorenja hrvatskih putovnica i njihove preprodaje međunarodnim kriminalcima, na kojoj svom klijentu podrobno objašnjava proces izrade putovnice.

"Ti meni daš godište, i onda ja krenem u akciju", kaže Šendulović na snimci.

"I što onda, ja dam svoj otisak i kada je to gotovo, za 15?", odgovara nepoznati klijent.

"Da, osobna je gotova za 15 dana. Putovnica je inače za 10 dana, ali 15 neka bude. S dokumentima možeš letjeti bilo gdje, ali najbolje da izbjegavaš Hrvatsku", objašnjava Šendulović.

Obje snimke datiraju od 20. svibnja 2007. godine, a na YouTubeu su se našle 8. prosinca prošle godine.

Sutkinja istrage odobrila da se osumnjičene pusti uz jamčevinu, USKOK će se žaliti na odluku

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda za nekoliko dana trebalo bi odlučiti hoće li petero uhićenih kojima je jednomjesečni pritvor određen zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicama pustiti da se uz jamčevinu brane sa slobode.

Sutkinja istrage Jadranka Mandušić, koja je uhićenima odredila istražni zatvor, odobrila je da se osumnjičene pusti da se brane sa slobode ako polože jamčevinu. Kako javlja HRT, riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju će se žaliti USKOK.

Konačnu odluku donijet će izvanraspravno vijeće, a tek ako odluka postane pravomoćna, uhićenici će moći položiti jamčevinu i uz određene uvjete izaći iz istražnog zatvora.

Najveću jamčevinu od milijun kuna trebao bi platiti osumnjićeni organizator operacije trgovanja putovnicama Zvonko Šendulović. Za osječke policajce Brunu Margaretića i Zorana Rudničkog, službenika hrvatskog konzulata u Tuzli Marijana Dominkovića i referenticu zagrebačke Policijske uprave Radojku Cvetković jamčevina bi iznosila 750.000 kuna, doznaje se od njihovih odvjetnika.

Uz njih petero u ovom je slučaju istražni zatvor određen odbjeglom srpskom državljaninu Darku Gojiću za kojim je raspisana tjeralica. Konzularna službenica Marinka Tupaja, također uhićena u tzv. akciji Granica puštena je da se brani sa slobode.Pritvor je određen po sve tri točke - mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

10 do 50 tisuća eura za putovnicu
Uhićene osobe sumnjiči se se da su posljednjih nekoliko godina izdavali i prodavali lažne putovnice osobama iz kriminalnog podzemlja susjednih zemalja, a cijena putovnice kretala se navodno od 10 do 50 tisuća eura. Na krivotvorenim putovnicama zaradili su više od pola milijuna eura. Neslužbeno se doznaje da su krali identitete hrvatskim državljanima koji nemaju putovnice ili imaju dvojno državljanstvo.

Između 2006. i 2010. godine kriminalcima su prodane najmanje 53 hrvatske putovnice. Navodno je još stotinjak putovnica bilo u procesu izrade. Hrvatske putovnice posebno su bile popularne među srpskim i crnogorskim kriminalcima, a koristili su ih i članovi zloglasnog "zemunskog klana".

Pročitajte više