Ožalošćena rodbina i neutješni roditelji poginulih učenika posjetili mjesto potonuća trajekta Sewol

Foto: Hina

VIŠE od 100 osoba bacilo je u srijedu cvijeće u more u emocionalnoj komemoraciji uoči prve godišnjice potonuća trajekta Sewol u Južnoj Koreji.

Okupljene roditelje i rodbinu brod je po jakom suncu i mirnom moru odvezao do žute plutače koje označava mjesto gdje je 16. travnja prošle godine potonu trajekt. Poginule su 304 osobe, većina njih bili su srednjoškolci koji su išli na izlet, javlja AFP.

Gotovo svi su nosili žute jakne koje su postale neka vrsta solidarnosti i tuge. Na samo mjestu događaja zvuk plača i žalosti postao je sve glasniji. Zaštitari su neke roditelje morali držati jer su se naginjali preko ograde pokušavajući baciti slatkiše i grickalice koje su njihova djeca voljela.

Trajekt još uvijek leži na 40 metara dubine ali ostaje vrlo osjetljiva tema koju prati oštra rasprava. Obitelji su zaprijetile bojkotom poluslužbene komemoracije u četvrtak, osim ako vlada ne napravi neposrednu obvezu sanacije trajekta teško 6825 tona što bi koštalo oko 110 milijuna dolara.



Ožalošćena rodbina i dalje će organizirati redovite prosvjede kojima pozivaju na potpuno nezavisnu istragu o potonuću tvrdeći da je odbor koji je oformljen kako bi istražio nesreću ugrožen uključivanjem vladinih dužnosnika. Za veliku tragediju uglavnom se okrivljuju ilegalni radovi na brodu i preopterećenje.

No, to je razotkrilo i dublje ukorijenjene probleme korupcije i slabih standarda sigurnosti.

Preopterećeni Sewol prevozio je 476 osoba uključujući 325 učenika. Preživjelo je samo 75 srednjoškolaca, a do sada je izvučeno 295 tijela. Još uvijek se traga za 9 tijela.

Pročitajte više