Pala peteročlana banda: Nudili lažne bespovratne kredite iz EU fondova i zaradili 420 tisuća kuna

USKOK je podigao optužnicu protiv peteročlane grupe koja je nudeći lažne bespovratne kredite iz fondova EU zaradili 420 tisuća kuna.

Petorka je optužena za počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, krivotvorenje isprava i prijevaru. Prvookrivljenom se stavlja na teret da je od svibnja 2011. pa do kraja siječnja 2012. godine u Zagrebu i Zadru okupio ostale okrivljenike. Oni su se, na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije pravnim i fizičkim osobama, predstavljale kao osobe koje im mogu ishoditi bespovratne kredite iz EU fondova namijenjenih revitalizaciji malih poduzeća i obrta.

Poduzetnici su "samo" morali podmiriti tekuće troškove

Za realizaciju svoga plana su koristili jednu agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite. No, govorili su da su toj agenciji tijekom rješavanja predmeta do dobivanja kredita obvezni podmiriti samo tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.

Petookrivljenica je na zadarskom području, po nalogu prvookrivljenog, pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te lagala da posredstvom agencije mogu brzo dobiti bespovratne kredite. Potom bi ih je upućivala prvookrivljeniku koji im je predočavao način na koji će dobiti te kredite, a pritom im su im se i drugi članovi grupe lažno predstavljali kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Zaradili 420 tisuća kuna

Prvookrivljenik je od zainteresiranih osoba tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih tvrtki da bi potom za troškove tražio uplatu određenih iznosa na njegov i račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika. USKOK u priopćenju piše da su na taj način "zaradili" najmanje 420 tisuća kuna.

Pročitajte više