Paraziti iz HSLS-a našli novog gospodara

Foto: FAH

"HDZ nas vraća u komunističku prošlost, dvadeset godina unazad" - Darinko Kosor, 22. listopada 2011.

"Mi smo se jasno opredijelili da budemo dio HDZ-ove koalicije u interesu građana Republike Hrvatske" - Darinko Kosor, 10. rujna 2014.


SINONIM političkog parazitiranja, HSLS, pronašao je novog/starog gospodara kojem će poslušno čistiti cipele. Darinko Kosor u ime svoje stranke, čiji je rejting trenutno manji od okvira statističke greške, potpisao je koalicijski sporazum s HDZ-om.

Kosor se Tomislavu Karamarku prodao jeftino: HDZ je obećao HSLS-ovcima tri zastupnička mjesta u Saboru, a za očekivati je i da će samoprozvani liberali nakon eventualne izborne pobjede pokušati iskamčiti i jedno ministarstvo, te par državnih firmi u kojima bi uhljebili svoje ljude od povjerenja.

Zauzvrat je Kosor morao Karamarku obećati da će podržati HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju, odnosno da neće na izbore izlaziti sa svojim kandidatom koji bi Kolindi Grabar Kitarović mogao oduzeti koji glas. Također, ovom akvizicijom Karamarko je barem još malo povećao vodstvo pred SDP-ovom koalicijom; iako je rejting HSLS-a trenutno mizernih 1 (slovima - jedan) posto, glasovi prijatelja, rodbine i rijetkih preostalih simpatizera liberala zbog D'Hondtove krivulje u izjednačenoj bi utrci HDZ-u ipak mogli biti bitni.

 



 

HSLS nije stranka, već interesna grupacija

No, formiranje vlasti s nestabilnom većinom koja uključuje HSLS isto bi se tako, naglašava politički analitičar Davor Gjenero, HDZ-u moglo obiti o glavu: "Ne čini mi se smisleno u parlament uvoditi stranke koje same po sebi nemaju parlamentarnog kapaciteta jer takve stranke u postizbornoj situaciji stvaraju samo nestabilnost".

Zastupnici HSLS-a, koji će u Sabor ući na listi HDZ-a, u parlamentu će, tvrdi Gjenero, služiti isključivo svojim interesima, znajući da njihova stranka nema kapaciteta da ih ponovo izabere. "Zbog toga ozbiljni izborni sustavi, kakav je npr. njemački, zabranjuju predizborno koaliranje", ističe Gjenero.

"HSLS nije politička stranka u pravom smislu te riječi. Otuda dolazi i takav način ponašanja gospodina Kosor. HSLS je interesna grupacija nekolicine ljudi koja funkcionira unutar političke arene iskorištavajući lošu regulativu stranačkog sustava i loš izborni sustav. Oni nisu organizacija koja promiče političke interese, koja kreira jasnu i prepoznatljivu ideologiju i u parlamentu predstavlja interese onih socijalnih slojeva koje dijele njihove interese i vrijednosti. Zbog toga ih ne možemo nazivati strankom", kaže Gjenero.


Nemaju ni stav ni mišljenje

Kako bi se uvjerili da HSLS-ovci doista nemaju ni ideološki stav ni vlastito mišljenje, dovoljno je posegnuti u arhivu Kosorovih izjava. Praktički do jučer predsjednik HSLS-a žestoko je kritizirao i HDZ i SDP, da bi preko noći okrenuo ploču. No, dok je čekao da ga netko od velikih igrača primijeti i njegovoj strančici udjeli mrvice sa stola, Kosor je ispalio nekoliko izjava na koje ovom prilikom treba podsjetiti.

Nakon što je HSLS izašao iz koalicije s HDZ-ovom Vladom koju je vodila njegova rođakinja Jadranka Kosor, lider liberala govorio je da HDZ-ovci na njegove članove vršili pritisak i prijetili im otkazom. "Nitko se do sada nije usudio reći 'ne' HDZ-u", tvrdio je Kosor, pokušavajući uvjeriti javnost da je iz vladajuće koalicije utekao zbog principijelnosti, a ne zato što je uvidio da brod tone.

U predizbornoj kampanji uoči izbora 2011. godine, na kojima HSLS nije prošao prag, Kosor je napadao i lijeve i desne. "Hrvatska je umorna od dvadesetogodišnjeg glasanja za ili protiv HDZ-a i SDP-a", govorio je tada šef HSLS-a. Išao je Kosor i dalje, kazavši da su "HDZ i SDP dvije partije koje jednako funkcioniraju jer imaju iste programe i jednako misle jer žele imati jaku državu, s velikim porezima u kojoj dobro žive samo oni koji ovise o državi, a ta je ovisnost došla kraju. Hrvatsko društvo i čovjeka nisu uništili hrvatski liberali ili neoliberalizam, već komunisti iz HDZ-a i SDP-a".

Obećavao je tada Kosor i da "koalicija s HDZ-om ne dolazi o obzir" jer je cilj HSLS-a "osnažiti liberalnu opciju u Hrvatskoj zato što se pokazalo da ni lijevi ni desni nisu u stanju izvesti Hrvatsku iz teške krize u kojoj se nalazi".

Kosor je HDZ-u zamjerao i trule jabuke u svojim redovima. Poručivao im je tako da će "prije ili kasnije morati raščistiti s Kalmetom", a HDZ-ovcima je pokušao uvaliti i odgovornost za nedjela Ivana Čehoka, bivšeg člana HSLS-a. "Naglašavam da Čehok već duže vrijeme nije član HSLS-a i da je koalicijski partner HDZ-a", izjavio je Kosor nakon što je Čehoku u Saboru skinut zastupnički imunitet.

A kada se u Saboru skidao imunitet Željku Jovanoviću, zato što ga je HDZ tužio za klevetu jer ih je nazvao "zločinačkom organizacijom", Kosor je dao sljedeću izjavu: "Skidanje imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću je tragikomična situacija. Apsolutno smo protiv verbalnog delikta. HDZ nas ovim vraća u komunističku prošlost, dvadeset godina unazad".

Spremni prodati se bilo kome

Kosorova prevrtljivost, međutim, može iznenaditi samo one koji s njegovom političkom biografijom nisu upoznati. Ovo nije prvi put da Kosorov HSLS sudjeluje u političkoj trgovini. Nakon zadnjih lokalnih izbora bez ikakve su se moralne zadrške prodali Milanu Bandiću. Prije lokalnih izbora Kosor je vrtio drugu priču: "HSLS neće koalirati s Bandićem jer on je već prije izbora to učinio s HDZ-om. Dokaz za to je Margareta Mađerić (HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba op.a.) za koju glas nisu dali niti svi članovi HDZ-a. Njih dvije trećine su svoj glas dali Bandiću. Kad su takav dogovor mogli postići prije izbora, ne vidim zašto to ne bi mogli učiniti i nakon izbora".

Nakon što je zadnji put izašao iz koalicije s HDZ-om, Kosor je tvrdio da želi izgraditi jaki HSLS. No, to je trajalo samo dok nije naišla iduća poželjna udavača, Nikica Gabrić, s čijim Nacionalnim forumom je HSLS izašao na izbore za Europski parlament. Očekivali su jedan do dva zastupnika, ali nisu prošli prag, te se Nacionalni forum raspao praktički brže nego što je formiran. Kosoru je to očigledno bio jasan signal kako je vrijeme da se vrati pod skute HDZ-a.

HSLS i HDZ ponovo su se, prema Kosorovim tvrdnjama, spojili isključivo zbog srodne gospodarske platforme. Obje se stranke, kaže Kosor, slažu oko reformi koje treba provesti. No, i to je mišljenje Kosor tek nedavno otkrio. U ožujku 2011. godine, dok je na vlasti još bio HDZ Jadranke Kosor, šef HSLS-a predvidio im je gladak gubitak izbora upravo zbog toga što nisu bili u stanju ostvariti gospodarski oporavak.

Prilikom potpisivanja koalicijskog ugovora s Karamarkom, Kosor je naglasio i da obje stranke ostaju pri svojim ideološkim pozicijama. No, odmah je dodao i da "liberali nisu ljevica, nego centar ili desni centar". Takvu izjavu iz usta čovjeka koji je bio Saveza socijalističke omladine Grada Zagreba ne možemo nazvati nikako drugačije nego redikuloznom.

Pročitajte više