"Perkovićevo izručenje onemogućit će da ratno-profiterski lobi do kraja kartelizira Hrvatsku"

Foto: Hina

POČETAK suđenja za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, Josip Perković čekat će u minhenskom zatvoru. Bivši UDBA-š koji je jučer izručen Njemačkoj na saslušanju pred njemačkim tužiteljstvom nije se izjašnjavao o krivnji.

Nakon noći provedene u minhenskoj policiji, Perković je poslijepodne saslušan od strane tužiteljstva u Karlsruheu. Nije se izjašnjavao o krivnji. S njim su bili i njegovi njemački odvjetnici. Odlukom istražne sutkinje Perković će iza rešetaka minhenskog zatvora, najvjerojatnije Stadelheima, čekati počekat suđenja za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Optužnica je navodno već spremna i uskoro bi trebala biti podignuta.

Otvorit će se niz osjetljivih pitanja

Slučaj Perković sa zanimanjem prate i njemački mediji. Tako je Deutsche Zeitung izručenje popratio tekstom kako se dogodilo ono što su rijetki očekivali, obzirom da je Hrvatska predala vlastitog obavještajca. Opći je, pak, zaključak medija da je ovime završila neslavna epizoda najmlađe EU članice, uz nagađanja hoće li Perković možda otkriti jugoslavenske špijunske tajne, ali i ratne Hrvatske. Istraživački novinar Željko Peratović, godinama pišući o politički motiviranim ubojstvima, tako i onima u režiji UDBE, smatra da će Perkovićevo izručenje otvoriti niz osjetljivih pitanja u raščišćavanju prošlosti Hrvatske.

"Ne samo iz komunističkog razdoblja i Domovinskog rata, nego i iz onoga što silno opterećuje ljude ovdje. Dakle, iz te privatizacije, pretvorbe, ratnog profiterstva. Mislim da je to savršen puta da se Hrvatska napokon...mi to nikada, naravno, ne bismo mogli sami. I to je prava pozadina priče. Mislim da to Perkovićevo izručenje će onemogućiti taj ratno-profiterski lobi da do kraja kartelizira Hrvatsku", kaže Peratović.


Peratović tako predviđa skori njemački zahtjev za procesuiranje afere Hypo banka u kojoj je Njemačka izgubila 3,7 milijardi eura, a hrvatska filijala, tvrdi, nakon Sanaderova pritiska prodana bavarskoj Landesbank.

"Što Perković točno zna, samo on zna"

Sve spekulacije odbija povjesničar Ivo Banac. Vjeruje da Njemačku zanima isključivo Đurekovićevo ubojstvo prije 31 godinu nedaleko Münchena. Ipak, Banac dodaje da bi Perkovićeva saznanja mogla ugroziti ostatke represivnog sustava bivše države.

"Svi oni koji su dio tog sustava, koji je kao što znate bio prilično raširen i još uvijek je dosta žilav, imaju razloga za stanovitu zabrinutost. Naravno, nisu oni svi jednako odgovorni, niti su svi na jednako važnim mjestima - onda ili sada. Tako da što Perković točno zna, samo on zna", rekao je Banac.

U međuvremenu, njemačko pravosuđe bi, prema pisanju Fokusa, sada moglo inzistirati i na Perkovićevom ondašnjem šefu, Zdravku Mustaču.

Peratović zaključuje da je Đureković ubijen odlukom savezne, a na prijedlog hrvatske UDBE. Bez obzira na umiješanost u korupcijsku aferu u Ini, dodaje i Banac, Đureković je uklonjen isključivo kao smetnja režimu, a ne potencijalni financijer terorista u emigraciji.

Zbog sudjelovanja u Đurekovićevom ubojstvu, podsjetimo, minhenski sud je 2008. na doživotni zatvor osudio Krunoslava Pratesa. Prema presudi, Perkoviću je dao ključeve garaže u kojoj su počinitelji dočekali Đurekovića. Krunski svjedok tužiteljstva bio je Vinko Sindičić koji je naknadno promijenio iskaz. No izjava bivšeg visokorangiranog člana Službe državne sigurnosti o tome da su Perković i Prates surađivali, u rukama je istražitelja.

Pročitajte više