Pirotehničari 12. dan štrajkaju: U natopljenim šatorima čekaju sutrašnji nastavak pregovora

Foto:Ronald Goršić/Cropix

NA POSLJEDNJEM sastanku sindikata pirotehničara i predstavnika HUP-a kod ministra Miranda Mrsića suprotstavljene su se strane napokon počele približavati krajnjem cilju - novom kolektivnom ugovoru za pirotehničare.


Nastavak pregovora najavljen je za ponedjeljak u 15 sati i 30 minuta, ponovno kod ministra Mrsića. Tijekom vikenda i ponedjeljka neće biti nikakvih štrajkačkih aktivnosti, ali pirotehničari ostaju u improviziranom kampu na Tuđmanovu trgu. Također je odgođena povorka podrške koja je bila najavljena za danas u 11 sati u Osijeku.

"Nadamo se da će u ponedjeljak biti posljednji sastanak sindikata i HUP-a te da će se razminiranje u Hrvatskoj uskoro nastaviti", poručuju pirotehničari.

12. dan štrajka na Tuđmanovom trgu

Podsjetimo da dosad nije bilo dogovora između pirotehničara i poslodavaca. Iako se očekivalo da će se u petak postići dogovor, pirotehničari i poslodavci ipak se nisu dogovorili oko plaća i prava u budućem kolektivnom ugovoru.

Pozitivnom ishodu nada se 300-ak zaposlenika koji već 12. dan štrajkaju na Tuđmanovu trgu u Zagrebu. Pod kišom natopljenim šatorima, uoči sutrašnjeg novog kruga razgovora s ministrom Mrsićem i poslodavcima, optimizam nije splasnuo, kao ni odlučnost, tvrde predstavnik pirotehničara u Novom sindikatu Tomislav Ledić i jedan od štrajkaša Stjepan Tadić.

"Nama je najviše u interesu da idemo raditi"

"Optimisti jesmo, ali... Nama je u interesu da idemo raditi, kao i udruzi poslodavaca, a nama još i više. Ali to ne znači da ćemo prekinuti sa štrajkom ako ne budemo zadovoljni postizanjem dogovora", oprezan je Ledić.

"Ljudi su odlučni ostati do kraja. Svjesni smo da ovu bitku moramo dobiti. Zbog budućnosti, zbog sigurnosti terena koje ćemo raditi i građana koji će kasnije na njima raditi. Dakle, još jednom ću ponoviti da glavni motiv nije novac, već sigurnost", ponovio je Tadić.

Podsjećamo, djelatnici u humanitarnom razminiranju iz ukupno 27 tvrtki krenuli su u štrajk zbog neuspjelih pregovora oko novog kolektivnog ugovora. Poslodavci im, kažu, režu plaću i neka materijalna prava što je neprihvatljivo u poslu koji rade. Na plaću koja je dosad bila za puni mjesec oko 7 700 kuna neto traže povećanje za oko tisuću kuna.
 

Pročitajte više