Pod istragom pripadnik HV-a koji je priznao da je pucao u staricu iz Medačkog džepa

Foto: Ilustracija

NAKON nedavnog iznenadnog priznanja da je u akciji Medački džep 1993. pucao prema starici za čije se ubojstvo sudi njegovu suborcu Veliboru Šolaji zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo i službeno je pokrenulo istragu protiv bivšeg pripadnika HV-a Josipa Mršića koji će u konačnici najvjerojatnije dijeliti optuženičku klupu sa Šolajom kao supočinitelj.


Mršić je na rekonstrukciji zločina u ličkom selu Čitluk krajem travnja kazao da je ubio staricu, no kada je 6. svibnja kao svjedok došao na suđenje Šolaji ublažio je iskaz rekavši da je ženu izveo iz podruma i prema njoj ispalio jedan hitac iz pištolja.

"Opalio sam jedan jedini metak prema njoj, ali žena nije pala", kazao je tada Mršić, dodajući da je pored njega stajao i Šolaja koji je potom ispalio kratki rafal ili dva tri pojedinačna hica iz automata nakon čega je žrtva završila na tlu.

Njegovu priču djelomično je na sudu potvrdio i sudionik akcije Damir Relić koji je prije godinu dana, također kao svjedok, izjavio da ne zna tko je pucao. Samo je svjedok Samir Kulašić, koji od početka jedini tereti Šolaju, ponovio da je u staricu prvi zapucao Šolaja.

Tužiteljstvo koje je potom zatražilo prekid suđenja objavilo je na svojoj internetskoj stranici da je istragu protiv Mršića pokrenulo nakon što im je drugi svjedok, na ispitivanju, također potvrdio da je Mršić zajedno sa Šolajom pucao u žrtvu.

Šojala je s ratnim zapovjednikom izviđačke satnije 9. gardijske brigade "Vukovi" Josipom Krmpotićem, za kojega je postupak u međuvremenu razdvojen, uhićen i pritvoren u ožujku 2012. U toj je istrazi uhićeno još nekoliko njihovih suboraca koji u konačnici nisu optuženi za nedjela u Medačkom džepu.

Zbog ubojstva srpskih civila te paljenja njihovih kuća i imovine u Medačkom džepu, u prvom postupku koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud, ranije je pravomoćno osuđen ratni zapovjednik 9. gardijske brigade Mirko Norac. U istom je slučaju oslobođen general Rahim Ademi.

Pročitajte više