Policija u akciji uoči Martinja: "Nemojte voziti pijani, jedna runda pića košta koliko i taksi"

MARTINJE je blizu, a to znači niz događanja diljem zemlje. Policija će biti posebno aktivna. I ove godine će se pojačano nadzirati promet i kažnjavati vozači pod utjecajem alkohola, poručuje Viktor Forjan iz zagrebačke policije.

"Ove godine Martinje pada za vikend. Najveću koncentraciju očekujemo u subotu na nedjelju, dakle u dane vikenda, odnosno u noći vikenda. Kao i prošlih godina, i ove ćemo godine s povećanim brojem policajaca nadzirati imaju li vozači nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi", kaže Forijan.

Kako bi se izbjegle najteže posljedice, savjet je koristiti se javnim gradskim prijevozom ili uzeti taksi.

"Gotovo polovicu prometnih nesreća s najtežim posljedicama izazivaju upravo vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi. Moram istaknuti da policija nije protiv konzumacije alkohola, ali jesmo protiv toga da onaj koji je konzumirao alkohol sjeda za upravljač", pojašnjava Forjan.

"Runda pića košta koliko i taksi"

Evo još korisnih upozorenja, ali i savjeta iz zagrebačke policije: "Vozačima savjetujemo da ne sjedaju za upravljač vozila ako su konzumirali alkohol, da si unaprijed osiguraju prijevoz i razmisle da je cijena jedne runde pića koliko i taksi prijevoz do kuće. Da ne zaborave da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, da imaju u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe, već i sve ostale sudionike u prometu", poručuje Forjan.

Plavci uoči i na samo Martinje neće samo kažnjavati vozače pod utjecajem alkohola, djelovat će preventivno. Pripremaju akciju "Vozim, ne pijem".

"U kojoj ćemo predlagati vozačima, s kojima je više osoba, dakle uz vozače ima još putnika, tko da upravlja vozilom, odnosno tko da ne konzumira alkohol u te dane", napominje Forjan. Zagrebački rekorder je prošle godine imao više od tri promila alkohola u krvi.

U pijanom je stanju uhvaćeno 300 vozača, neki su odbili puhati, ostalima je oduzeta vozačka dozvola.

Inače, Sveti Martin je zaštitnik vinara i vinograda, taj se dan krsti mlado vino, koje se onda po običaju i kuša. Slavi se svake godine 11. studenog. Ove godine Martinje pada u nedjelju.

Pročitajte više