Privilegirani Zmajlovićevi zaposlenici: Koštaju nas 70 tisuća kuna mjesečno, a ne kontrolira se dolaze li na posao

Foto: Hina

NAJMANJE sedam djelatnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode nedavno je izbrisano iz sustava evidencije radnog vremena. Radi se odreda o djelatnicima koji su u ministarstvu zaposleni putem Ugovora o djelu.

Brisanje iz sustava evidencije radnog vremena znači da zapravo ne postoji kontrola koja bi pokazala kada spomenuti djelatnici dolaze na posao ili napuštaju radno mjesto. Pitanje je bi li itko uopće primijetio da ih nema, objašnjavaju Indexovi izvori iz ministarstva Mihaela Zmajlovića.

Intervenirali u sustav zbog Indexovih priča

Spomenuti djelatnici izbrisani su iz sustava nakon što je Index počeo razotkrivati priče o nepravilnostima u Zmajlovićevom ministarstvu, o kojima se ministar zaštite okoliša nikad nije očitovao. Iako su izbrisani iz sustava, spomenuti djelatnici i dalje uredno primaju plaće temeljem ugovora o djelu. Mjesečno njihov angažman, kako doznajemo, državni proračun košta oko 70 tisuća kuna bruto.

Dvoje djelatnika koji su naprasno izbrisani iz sustava evidencije zaposleno je u kabinetu ministra, a petero ih radi u tajništvu ministarstva. Također, u sustav još nije uveden ni tajnik nove Zmajlovićeve pomoćnice Marije Šćulac Domac, o čijem je imenovanju Index također nedavno izvještavao.

Bitno je da se ne radi o djelatnicima koji su zaposleni na nekim posebnim projektima, niti ih se plaća po učinku, već o zaposlenicima koji bi u ministarstvu trebali provoditi puno radno vrijeme. Napomenimo i da brisanje djelatnika iz sustava evidencije ne može biti povezano isključivo s činjenicom da su zaposlenim putem Ugovora o djelu, s obzirom da u istom sustavu ima i ljudi koji rade preko ugovora Student servisa.

Nepotističko kadroviranje u svom ministarstvu Zmajlović se svojski trudi zataškati. Otišao je toliko daleko da je, kako nam pričaju izvori iz Ministarstva zaštite okoliša, zbog Indexovih napisa zaveo pravu strahovladu: zaposlenicima je zabranio međusobne razgovore o "škakljivim" temama! Svrha uvođenja "verbalnog delikta" jalov je pokušaj da se zaustavi curenje informacija prema novinarima.  


Zmajlovićevi spinovi

Tragom ovih informacija Ministarstvu smo poslali upit u kojem smo tražili objašnjenje. Zmajlovićeva glasnogovornica Dijana Sušac slanje odgovora na naš upit uvjetovala je zahtjevom da njen odgovor objavimo u cijelosti. Na što, naravno, shodno Zakonu o pravu na pristup informacijama, nema pravo.

Svoj zahtjev je "objasnila" optužbama da Index u dosadašnjim tekstovima o načinu rada u Ministarstvu zaštite okoliša nije bio korektan, te da su naši tekstovi "umjesto novinarskog rada utemeljenog na činjenicama, tonom, tezama i komentarima odražavali Vašu osobnu netrpeljivost prema ministru".

Na ovom mjestu nužno je napomenuti da od Zmajlovićevog ministarstva nakon objave dosadašnjih priča nismo dobili niti jednu reakciju, niti demantij. Zato što se istinitost Indexovih informacija i nije mogla demantirati. Također treba istaknuti da nije uobičajena novinarska praksa objavljivati odgovore na upit u integralnom obliku, s obzirom da u njima vrlo često dominiraju informacije koje s predmetnom pričom nisu direktno povezane, ili spinovi kojima je cilj priču zamagliti i razvodniti.

Ovoga puta smo, međutim, odlučili odgovor objaviti u integralnom obliku, upravo da dokažemo da optužbe glasnogovornice Sušac na račun Indexa nisu i ne mogu biti utemeljene. Uz napomenu da odgovor na pitanje "Zbog čega je više osoba zaposlenih temeljem ugovora o djelu izbrisano iz sustava evidencije radnog vremena?" nismo dobili. Također, na dnu teksta prilažemo linkove na dosad objavljene priče o nepravilnostima u Zmajlovićevom ministarstvu, te čitateljima ostavljamo na prosudbu jesu li odrađene profesionalno i utemeljene na činjenicama.


Odgovor iz Zmajlovićevog ministarstva:

"Još jednom službeno potvrđujem da u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode poštujemo sve propise i sve politike ove Vlade po svim kriterijima pa tako i po pitanju zapošljavanja te da nijedna osoba nije zaposlena mimo propisane procedure. Uredbom Vlade u  ministarstvu je predviđeno 336 djelatnika a u ovom trenutku u ministarstvu je zaposleno 279 službenika. Zaposlenici ministarstva, službenici, zaposleni su na određeno ili neodređeno vrijeme temeljem javnog natječaja ili po sporazumu o  premještaju iz drugih državnih tijela. Iznimka su 5 djelatnika koji su zaposleni u kabinetu ministra, na vrijeme trajanja mandata ministra – tzv. revolving-door, i odabire ih ministar osobno uz uvjet ispunjavanja uvjeta propisanih Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu. Plaće svih zaposlenih isplaćuju se iz stavke proračuna ministarstva predviđene za isplatu plaća. Pored toga u ministarstvu provodimo prosječno dvadesetak projekata koji se financiraju  izvanproračunskim sredstvima, sredstvima koja nisu u proračunu ministarstva na gore navedenoj stavci. Primjeri: projekt integracije ekološke mreže Natura2000  - Natura integration project, projekt provedbe Montrealskog protokola, projekt provedbe Dunavske strategije, EU programi pristupne pomoći i sl. Svi takvi projekti financiraju se, kao što sam navela, izvanproračunskim sredstvima – iz fondova EU i sličnih izvora poput Programa ujedinjenih naroda za okoliš, UNEP-a, Globalnog fonda za okoliš - GEF-a, sredstvima EU itd. Na  projektima poput ovih nekoliko koje sam za primjer navela zaposleni su vanjski suradnici koji se angažiraju temeljem ugovora o djelu na period propisan projektom. Ti djelatnici odgovaraju voditelju projekta i njihov angažman je ograničen trajanjem projekta ili projektnog zadatka na kojem rade. Ovisno o tipu projekta, neki od njih rade jednim djelom ili cijelo vrijeme s redovnim službenicima ministarstva ili drugih institucija u našoj nadležnosti, poput Državnog zavoda za zaštitu prirode, te povremeno ili sve vrijeme trajanja projekta sjede u istom prostoru sa službenicima ministarstva tijekom cijelog radnog dana. Drugi rade na terenu ili na lokaciji koju si sami osiguraju a s voditeljem projekta komuniciraju mailom, putem povremenih radionica ili kroz redovne sastanke.

Nijedan od tih djelatnika nema obavezu evidencije radnog vremena u sustavu u kojem svoje radno vrijeme evidentiraju službenici ministarstva budući da nisu plaćeni po satu nego po projektu i njihov rad kontrolira njihov voditelj projekta primarno kroz izvršenje zadataka i rokova propisanih projektom. Broj takvih suradnika varira a u posljednjih godinu dana mjesečni prosjek je bio 9 a troškovi njihovih naknada, za koje još jednom napominjem da ne idu iz proračuna ministarstva namijenjenog plaćama, iznosili su prosječno 80.000 -  90.000 kn".

> Zmajlović u Ministarstvu zaštite okoliša zaposlio susjede iz Jastrebarskog!

> Kako se ministar Zmajlović bahato razbacuje javnim novcem

> A gdje je sad visoko podignuta letvica? Milanović mora smijeniti Zmajlovića!

> Zmajlović u Ministarstvo zaštite okoliša doveo novu pomoćnicu koja ništa ne radi!

Pročitajte više