Pusić tijekom Vučićeva posjeta Zagrebu: Ima prostora za povlačenje tužbi za genocid

Foto: Blic

U SLUŽBENOM posjetu Zagrebu je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Nakon razgovora s Vesnom Pusić, prvom potpredsjednicom Vlade Hrvatske, istaknuli su kako je rješavanje pitanja nestalih, na kojem su nakon suradnje povodom otkrivanja masovne grobnice u Sotinu učinjeni konkretni, pomaci put ka otvaranju razgovora o povlačenju međusobnih tužbi za genocid.

Nakon sat vremena razgovora iza čvrsto zatvorenih varta, svatko sa svojim delegacijama, Vesna Pusić i Aleksandar Vučić izašli su pred novinare. Brojne su teme obradili poput pitanja iz ratnih devedesetih, gospodarske suradnje i zajedničke europske budućnosti.

Ministrica Pusić zahvalila je srbijanskoj strani za podatke na temelju kojih je pronađena masovna grobnica u Sotinu. "Ovakav primjer konkretne suradnje na pitanju nestalih osoba otvara prostor za razgovor o povlačenju međusobnih tužbi za genocid", naglasila je Pusić. Aleksandar Vučić zahvalio je hrvatskoj kolegici za pismo Catherine Ashton o potrebi da se ne odustane od traženja rješenja za sporazum Srbije i Kosova. "Svjesni smo da imamo različita stajališta, ali to ne smije biti prepreka dobrim odnosima Hrvatske i Srbije koje su ključne zemlje regije", istaknuo je Vučić.

Upitan da da svoj stav o ispriča predsjednika Tomislava Nikolića za srbijanske zločine, Vučić je rekao da moramo prihvatiti različita viđenja onoga što se dogodilo devedesetih i kako je siguran da Pusić i on nemaju isto mišljenje, na primjer, o Oluji. "Ja nisam ni upola toliko šarmatan kao neki političari koji su dolazili u Hrvatsku, ali sam siguran da naši odnosi mogu biti realni i pouzdani i da bez puno ljubavi mogu počivati na više krediviliteta", zaključio je Vučić.

Rješavanje pitanja nestalih put ka povlačenju tužbi za genocid

Ministri Pusić i Vučić sat vremena razgovarali su zajedno s članovima svojih delegacija. Tema je bilo puno, rekla je hrvatska inoministrica, koja je susret nazvala 'važnim događajem u međusobnim odnosima koji se razvijaju u konstruktivnom pravcu'. Pusić je izrazila bezrezervnu podršku Srbiji na putu u Europsku uniji te rekla da očekuje datum početka pregovora za Srbiju u lipnju kada se o tome bude odlučivalo. Najavila je i mogućnost prekograničnih projekata sa susjedima, koji bi se trebali intenzivirati nakon što Hrvatska uđe u uniju. Zahvalila je Srbiji na informacijama koje su dovele do pronalaska masovne grobnice u Sotinu te istaknula da je riječ o konkretnim pomacima što "otvara put razgovoru o povlačenju međusobnih tužbi za genocid".


"Na tom polju zapravo su se prvi put napravili ozbiljni koraci i pred nama su očito ozbiljni pomaci što otvara postor za razgovor o mogućnosti povlačenja tužbi. Kada vidimo da se u pitanju nestalih osoba bitno pomičemo s mjesta i približavamo rješavanju tog pitanja onda smo i blizu toga da možemo razgovarati o povlačnju tužbi", rekla je Pusić.

"Nitko nema interes skrivati podatke o nestalim osobama i mislimo da je pravedno da obitelji nestalih znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih bližnjih. Srbija na tom pitanju surađuje s Hrvatskom", istaknuo je Vučić i dodao da pitanje tužbi za genocid nije lako za Srbiju ali da je uvjeren kako će se pronaći zajedničko rješenje, dobro za obje zemlje.

Vučić se sastao s Kotromanovićem i Mimicom

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj srbijanski prvi potpredsjednik Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić susreo se s ministrom obrane Antom Kotromanovićem te potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom..

Kotromanović i Vučić su razgovarali o o modalitetima podizanja kvalitete bilateralne suradnje na nivou ministarstava obrane, posebno na polju vojno-tehničke suradnje te suradnje na području obuke i izobrazbe, a bilo je govora i o zajedničkom doprinosu regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.


"Hrvatska je bila i ostaje otvorena za intenziviranje suradnje, a ovaj susret vidimo kao početak snažnijih i sadržajnijih odnosa na području obrane koji bi trebali biti nastavljeni kroz nastavak održavanja sastanaka na visokoj razini“, kazao je ministar Kotromanović.

Ministri obrane Hrvatske i Srbije su istaknuli kako se intenziviranje bilateralne obrambene suradnje može postići zajedničkim doprinosom regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti, na polju euroatlantskih integracija te unapređenjem vojno-ekonomske suradnje, pri čemu bi oba ministarstva trebala stvarati preduvjete za zajednički nastup obrambene industrije na trećim tržištima.

Vučić i Mimica su na satsanku razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja kao i aktualnoj situaciji u zemljama jugoistočne Europe. Konstatirano je da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za regiju, slijedom čega je nužno i nadalje jačati suradnju dviju država i ubrzati rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja. Pored navedenog, potrebno je unaprijediti i suradnju u području gospodarstva, pravosuđa, prometa te drugih važnih područja od zajedničkog interesa.

"Naglašeno je da hrvatski ulazak u Europsku uniju predstavlja jasan poticaj za europsku perspektivu regije te pridonosi uvjerljivosti procesa proširenja, temeljenog na načelu uvjetovanosti i ispunjavanju kriterija. Potpredsjednik Mimica je istaknuo da Republika Hrvatska podržava Republiku Srbiju na putu prema europskim integracijama i, s tim u vezi, provođenju nužnih reformi. Pozdravio je preporuku Europske komisije državama članicama EU-a za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom te ponovio spremnost Hrvatske da Srbiji te drugim zemljama regije prenese iskustva iz pristupnog procesa", priopćeno je iz Vlade

Vučićev posjet Hrvatskoj prvi je posjet člana aktualne srbijanske vlade otkako su u srpnju prošle godine preuzeli vlast. Sutra će se sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom, ministrom obrane Antom Kotromanovićem, te prvom potpredsjednicom Vlade i šeficom diplomacije Vesnom Pusić, koja će mu biti domaćin i koja vjeruje da će susret obilježiti napredak u već otvorenim temama.

"Pitanje nestalih; pitanje gospodarske suradnje i naročito situacije kad Hrvatska postaje punopravnom članicom EU i izlazi iz CEFTA-e; treći je pitanje europske suradnje, odnosno europskog puta Srbije", izjavila je Pusić.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon ovog posjeta očekuje da će uskoro uslijediti i susret predsjednika Ive Josipovića i Tomislava Nikolića.

"Siguran sam da će i na razini predsjednika država takvi susreti uslijediti i da će doprinijeti upravo ovakvom procesu", istaknuo je Mimica.

Pročitajte više