Radnici Jadrankamena ostavljeni na cjedilu: "Bivši vlasnik" nam pod okriljem noći odvozi radne strojeve

SINDIKAT Jadrankamena izdao je priopćenje za javnost u kojem se upozorava na alarmantnu situaciju u kompaniji. Radnicima se uručuju otkazi, proizvodnja je ugušena, a radna oprema se pod okriljem noći odvozi u nepoznato. Pozivaju se i odgovorni da se, iako je srce ljeta, probude iz zimskog sna i reagiraju. Priopćenje koje u ime Izvršnog odbora sindikata JK-a potpisuje predsjednik Tonči Drpić prenosimo u cijelosti.

Ovim putem želimo upozoriti hrvatsku javnost na alarmantno stanje u Društvu "Jadrankamen" d. d. Pučišća u stečaju. Događa se upravo ono na što je Nezavisni sindikat radnika cijelo vrijeme upozoravao i borio se svim sredstvima da se ne dogodi, međutim...

Stečajna upraviteljica podijelila je otkaze svim zaposlenicima i time dodatno opteretila Društvo nepotrebnim otpremninama. Na posao je vratila nekih pedesetak radnika, naravno sa bitno smanjenim koeficijentima i naravno sada su to ugovori na određeno vrijeme.
I ono malo proizvodnje koja se održavala u R.J. Pučišća sada je u potpunom kolapsu. Sve ostale R.J. su zatvorene.

Kamenolomi se nisu "čistili" punih pet mjeseci, a sva otprema iz "Jadrankamena" svela se na poneki blok Talijanima, te gaterske ploče i laštre u prodajni centar. Oni koji znaju šta je to gaterska ploča, a naročito "laštra", znat će da je to čista krađa. To je zapravo podrivanje temelja "JK" no stečajna upraviteljica uporno od početka svog mandata forsira takvu strukturu proizvoda i otpreme istih.

No ponavljam, sva proizvodnja i otprema iz "JK" svela se na nekih, ma puno je reći, 5 posto od "normalne". Za ilustraciju, "Jadrankamen" je u "normalnim" vremenima otpremao mjesečno nekih 18000 m2 obrađenih ploča, plus klesanci, plus blokovi i ostali proizvodi.

Dakle, svi čini i radnje stečajne upraviteljice ukazuju da ona hita krupnim koracima ka cilju kojeg je zacrtao njen nalogodavac, a to je, zamislite apsurda, "bivši" vlasnik "Jadrankamena". Da je tome tako, ukazuje i činjenica da su u petak 24. kolovoza 2012. godine pod okriljem noći iz "Jadrankamena" (R.J. "Pučišća") trajektom "RABLJANKA" odvedena dva velika Caterpilarova "dampera" u nepoznatom pravcu.

Ti su strojevi osnovna sredstva za rad u kamenolomima i "JK" je bez njih ko "ptica slomjenih krila". U svezi svega naprijed iznesenog pozivamo sve medije da se osobno uvjere u naše navode.

Pozivamo i sve odgovorne koji evo, iako je srce ljeta još uvijek spavaju dubokim zimskim snom, da se konačno probude i počmu radit posao za koji im je hrvatski narod dao mandat.

S poštovanjem!

za Izvršni odbor sindikata JK-a
predsjednik
Tonči Drpić

Pročitajte više