Regionalne vlasti u Španjolskoj odobrile preimenovanje "Tabora ubij Židove"

Foto: Flickr

MAJUŠNI španjolski gradić Castrillo Matajudios, u prijevodu "Tabor ubij Židove", službeno je preimenovan u prijašnji naziv Castrillo Mota de Judios (Židovski tabor) nakon referenduma i odobrenja regionalnih vlasti, javlja AP.

Gradonačelnik gradića je 2014. godine argumentirao da je ime uvredljivo i da bi pedesetak stanovnika trebalo poštivati svoje židovske korijene.

Uvid u povijesnu dokumentaciju pokazuje da je originalni naziv bio "Židovski tabor" i da je gradić preimenovan 1627., nakon edikta iz 1492. godine kojim je od Židova zatraženo da postanu katolici ili napuste Španjolsku. Židovi koji nisu poslušali zapovijed našli su se na udaru i lomačama inkvizicije. 

Iako su Židovi ubijani na području, dio povjesničara vjeruje da iza spornog imena stoje upravo židovski mještani preobraćeni u katolike koji su željeli osnažiti čin odbacivanje judaizma i uvjeriti španjolske vlasti u svoju odanost, dio istraživača sumnja da je riječ o omašci pisara, piše AP.

U gradiću danas nema Židova iako većina stanovnika ima židovske korijene, a službeni grb uključuje Davidovu zvijezdu.

Odluku o vraćanju drevnog imena su odobrile regionalne vlasti u Castilla y Leon, a na snagu je stupila u ponedjeljak, 22. lipnja, nakon objave u službenom glasniku. Donji dom španjolskog parlamenta je ovog mjeseca usvojio i zakon koji potomcima Židova prognanih prije mnogo stoljeća otvara put prema državljanstvu.

Pročitajte više