Ribari traže poticaje kao prije ulaska u Europsku uniju i PDV od 10 posto

 Foto: scx.hu

U HVARU je ovaj vikend održan 18. susret ribara Hrvatske obrtničke komore. Prezentirani su problemi i prijedlozi predstavnika ribara, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, mjerodavnih institucija i ostalih sudionika.

Dan je osvrt na aktualni trenutak u ribarstvu i razmatrane mogućnosti kako da se u narednom razdoblju poboljša poslovanje u ovom sektoru.
 
Ribari traže od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da do 1. studenoga 2013. godine podnese zahtjev Komisiji EU, da se u naredne tri godine nastave isplaćivati poticaji u ribarstvu na način kako je to bilo do ulaska Hrvatske u EU, tj. do 1. srpnja 2013. godine.
 
Izostankom potpora, hrvatski ribari stavljeni su u neravnopravni položaj u odnosu na ribare susjednih država i nužna je pomoć države, bilo u obliku potpora, poticaja ili kompenzacija, smatraju u HOK-u.
 
Osim toga, ribari traže da se za sve proizvode ribarstva, posebice za ribu iz ulova, uzgoja i školjke primjenjuje stopa PDV-a od 10 %.
 
Ribarima koji trajno izlaze iz ribolova, smatraju u HOK-u, treba osigurati prednost pri dobivanju koncesije za bavljenje marikulturom, ukoliko se oni preorijentiraju na ovaj sektor.
 
Spomenut je i problem isprepletene nadležnosti više ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija), te ribari smatraju da bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo koordinirati međusobnu suradnju kod provedbe različitih projekata u ribarstvu.
 
 

Pročitajte više