SAD i Britanija spremne za napad na Siriju, a Rusija poručuje: Bila bi vam to tragična greška!

Foto:  You Tube

U VRIJEME dok SAD intezivno razmišlja o vojnoj intervenciji u Siriji ta je zemlja danas popodne odlučila pozitivno odgovoriti na zahtjev Vijeća sigurnosti UN-a te odobriti puni pristup inspektorima. Naime, istraga bi trebala utvrditi istinitost sumnji da su vojne snage koristile kemijsko oružje, a inspektori bi trebali imati puni pristup područjima koja su navodno bila poprištem napada. 

 
Vijest da je Sirija pozitivno odgovorila na zahtjev UN-a potvrdio je i zamjenik ministra vanjskih poslova sirijske vlade. 
 
Britanija i SAD spremne za raketne napade?
 
Danas je i ugledni britanski list “The Sunday Times” objavio da su se Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) već pripremili za raketni napad na Siriju kao odgovor na navode da je vojska Bashara al-Assada prije nekoliko dana koristila kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva. List navodi da će Velika Britanija i SAD "ozbiljno uzvratiti" ako istražitelji Ujedinjenih naroda (UN) dokažu da je sirijski režim koristio kemijsko oružje, naglasivši da su dva saveznika već spremni za raketni napad na Assadove snage.
 
“Dok polako izlazi na vidjelo istina da Assadov režim stoji iza nedavnog napada kemijskim oružjem, britanski i američki vojni stratezi već određuju ciljeve za raketni napad na Siriju”, piše ovaj list. Dodaje da su britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama već imali telefonski razgovor zbog napada u Siriji.
 
“Tijekom sastanka dvojice lidera nije donesena konačna odluka o vojnom napadu, ali vojni službenici sastavljaju listu na kojoj se nalaze mjesta koje će biti meta raketnih napada”, navodi "The Sunday Times". List podsjeća da Velika Britanija zagovara još neke opcije u vezi sa napadima na Assada, ali se dodaje da je sada najaktualnije pitanje raketnih napada na sirijski režim.
 
“Druge opcije su da se naoružaju pobunjenici i da se proglasi zona zabrane letova. Ali sada se najozbiljnije raspravlja o raketnom napadu na Assadov režim koji bi trajao između 24 i 48 sati i koji bi bio usmjeren na određene strateške lokacije”, navodi se u tekstu "The Sunday Timesa".
 
Rusija upozorava
 
Službena Rusija pozdravila je odluku Sirije da se inspektorima UN-a omogući istraga, no u isto vrijeme upozorili su Zapad kako bi napad na Siriju bio "tragična greška". 
 
"Sačuvajte zdrav razum, suzdržite se", poruka je Zapadu koju je prenio glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksander Lukaševič dodajući da se i prije kraja istraga pokušava nametnuti mišljenje o onom što se događa u Siriji. 
 
Predstavnik sirijske oporbe poziva Obamu
 
U isto vrijeme dok SAD još važe hoće li vojno intervenirati u Siriji, predstavnik Sirijskog nacionalnog vijeća, glavne oporbene političke snage u Siriji, Jamal Assad za Media servis poziva međunarodnu zajednicu na brzu reakciju.
 
"Pozivam SAD-a i gospodina Obamu, koji imaju najveći utjecaj utjecaj u arapskom svijetu, da učine nešto. Tražim od država prijatelja Sirije da odmah učine. Isto to tražim od arapskog svijeta bez obzira na ruski veto i pokrivanje tamošnjeg režima", kaže Assad.
 
Uz zračne napade na vojne ciljeve, sirijska oporba traži od zapadnih sila da im pomognu naoružanjem. Tvrdnje Vlade Bashara al Assada i Rusije da iza kemijskog napada stoji sirijska oporba, Assad oštro odbacuje.
 
Inače, sirijska je vlast poručila SAD-u da bi bila kakva intervencija u Siriji izazvala požar koji bi se rasplamsao na cijelom Bliskom Istoku. Isto tako su i iz Irana poručili kako takva intervencija ne bi bila dobra. ""Bilo kakav prelazak crvene linije na sirijskom ratištu imat će velie posljedice za Bijelu Kuću", rekao je Massoud Jazayeri, zamjenik glavnog stožera iranskih oružanih snaga.

Pročitajte više