Seljaci najavili prosvjede ako im ne budu isplaćeni svi poticaji!

SELJACI su najavili prosvjede ako im do završetka žetve ne budu isplaćeni svi obećani poticaji, a i najavili su, da su u tom slučaju, spremni i na podizanje tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede.

Tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević istaknuo je kako se još nije dogodilo da svi poticaji nisu isplaćeni najkasnije do travnja. Zakonski rok ističe u subotu, a Zdravčević naglašava kako ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina laže javnost izjavama o isplati poticaja na vrijeme.

"Naš ministar se hvali pred medijima kako je on to jako promptno isplatio, ali on obmanjuje javnost i laže. Vidjeli ste tamo u vezi one eutanazije 3 psa, on drži konferenciju za novinare, ja nemam ništa protiv životinja, ali ovdje se radi o 500, 600 i nekoliko tisuća ljudi koji žive od poljoprivrede, a on se ne oglašava, nego mi ili vi od njega izvlačite riječi damožemo saznati hoće li biti isplate ili neće", naglašava Zdravčević.ZUSSB smatra kako se zakonski rok neće uspjeti ispoštovati, te Zdravčević naglašava kako će s prosvjedima krenuti nakon što završi žetva, a to se očekuje za 10-ak dana.

Poručio je i kako su zbog neizvršenih obaveza spremni podnijeti tužbu protiv Ministarstva poljoprivrede jer oni moraju plaćati kamate, ako ne izvrše svoje obaveze prema državi.

Također, žale se i na problem što još uvijek ne znaju točnu otkupnu cijenu pšenice, a prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu smatraju jako lošim. Smatraju kako će njime seljaci ostati bez zemlje.

Pročitajte više