Sindikat: Takav "slučajan" rast BDP-a neće povratiti 200.000 nestalih radnih mjesta

Foto: Hina

PODACI Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je Bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu porastao 0,3 posto u odnosu na isti period 2013. godine.

Iz Sindikata znanosti poslali su priopćenje u kojem ističu kako je hrvatskoj ekonomiji "mnogo toga pokvareno", te da taj rast "nažalost iznosi svega 0,3 posto".

"I pokvareni sat najmanje dva puta dnevno pokaže točno vrijeme. Navedena metafora opisuje stanje hrvatske ekonomije u kojoj je očigledno mnogo toga "pokvareno". 12 uzastopnih kvartala pada BDP-a najbolje to potvrđuje. Međutim, čak i u takvom okruženju povremeno dođe do nekih pozitivnih vijesti. Tako najnoviji podaci govore kako je u posljednjem kvartalu 2014. konačno došlo do rasta BDP-a i u Hrvatskoj. Nažalost, on iznosi svega 0,3 posto", stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako je Hrvatska jedina zemlja EU koja uz Grčku nije ni jedne godine od 2009. do danas izašla iz recesije i u tom je periodu ostvarila drugi najveći kumulativni pad BDP-a.

Sindikat: Vladajuć se nemaju razloga hvaliti takvim postignućem

"Iako je porast BDP-a pozitivna stvar, za Hrvatsku je potpuno nebitno je li BDP 0,3 posto u plusu ili u minusu. Svaka stopa rasta manja od 3 posto za Hrvatsku predstavlja stagnaciju, tako da u našem slučaju ostvareni rast nije ni blizu naznake izlaska iz krize. On je na razini statističke pogreške i vjerojatno je posljedica spleta slučajnih okolnosti i određenih statističkih faktora", istaknuli su u priopćenju.

Smatraju kako je takav rast "nedostatan za promjenu bilo kojeg negativnog trenda u Hrvatskoj" te da se vladajući nemaju razloga hvaliti takvim postignućem.
 
"Takav "slučajan" rast neće povratiti 200.000 nestalih radnih mjesta od početka krize i neće spriječiti mlade da i dalje nastave odlaziti iz zemlje. Nažalost, on samo potvrđuje da ekonomska politika Vlade još uvijek nema adekvatno rješenje za stagnaciju, depresiju i apatiju u kojoj se nalazi hrvatska ekonomija, a posljedično i cijelo društvo. Za konkretnije pozitivne pomake potreban je potpuno novi pristup ekonomskoj politici, koji će se temeljiti na autentičnim mjerama prilagođenim konkretnim problemima s kojima se Hrvatska suočava", stoji u priopćenju.

Pročitajte više