Sindikati HEP-a prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Foto: Index

ČELNICI dvaju najvećih sindikata u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) zaprijetili su danas da bi zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora (KU) moglo doći do štrajka i problema u opskrbi strujom, te su pozvali poslodavaca da hitno obnovi kolektivne pregovore.

Predsjednici Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata Dubravko Čorak i Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede Luko Marojica upozorili su na konferenciji za novinare da je Uprava HEP-a prekinula pregovore o novom KU-u, tako da se na radnike od ovoga mjeseca primjenuje Pravilnik o radu, zbog čega će im primanja na godišnjoj razini biti manja od 10.000 do 15.000 kuna.

Sindikalna tijela će u idućih nekoliko dana odlučiti o mogućem štrajku, najavili su Čorak i Marojica dajući poslodavcu rok od tri dana da pristupi pregovorima o KU.

U slučaju štrajka neće biti potpune obustave rada nego će djelatnici HEP-a polako, bez žurbe procjenjivati kada će pristupiti otklanjanju kvarova, odazivati se na pripravnost i prekovremeni rad, kaže Čorak.

Upozorio je da su i bez štrajka mogući problemi u opskrbi strujom, što pokazuje jutrošnji kvar najveće trafostanice u Hrvatskoj Ernestinovo, zbog čega je cijela Slavonija bila bez napajanja.

Sindikalni čelnici optužili su "pojedince iz Uprave" da mjesecima ignoriraju odluke Nadzornog odbora i odgovaraju samo svojim političkim mentorima, pri čemu su posebno apostrofirali HNS, za kojeg tvrde da politički kadrovira u HEP-u. Novinarima su podijelili popis sa 132 imena za koje tvrde da ih je HNS zaposlio po stranačkom ključu.

Najavili su da će od od predsjednika Nadzornog odbora Nikole Brukete zatražiti razrješenje predsjednika Uprave Tomislav Šerića zbog nekompetentnosti, neodgovornosti i nesamostalnosti u radu, kao i člana Uprave Ivana Matasića koji u HEP-u zapošljava kadrove iz HŽ-a, gdje je prije radio.

Ustvrdili su da je u HEP-u na djelu nepotizam i pozvali policiju, Državno odvjetništvo i USKOK da to istraže.

Marojica je optužio Upravu da dosad nije napravila ništa dobro i upozorio na "sumnjive nabave i aranžmane", kao što su izgradnja poslovne zgrade, zakup medijskog prostora, poslovanje s tvrtkom supruge ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, usluge očitanja brojila i detektivske usluge.

Sindikalni čelnici tvrde da je HEP lani ostvario 1,3 milijarde kuna dobiti, no u Vladinom je dokumentu navedeno da je ona daleko manja, za čak 500 milijuna kuna.

Od 59 poduzeća u vlasništvu države sam HEP ostvaruje 60 posto ukupnih prihoda, stoga se postavlja pitanje tko obmanjuje vlasnika koji traži dodatno smanjenje troškova. Licemjerno je da Vlada koja se za dobavljača struje odabrala slovenski GEN-I 60 posto dobiti HEP-a uzima u proračun, drže sindikalci.

Tvrde da HEP i u prva tri mjeseca ove godine ostvaruje odlične poslovne rezultate, s obzirom na dobro stanje u akumulacijama i uvoz relativno jeftine struje, a preuzimanjem plina iz podzemnog skladišta Okoli ostvario je dobit od 100 milijuna kuna.

Vrdoljak: Neka uprava odgovori na prozivke

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je sindikatima HEP-a koji su ga prozvali zbog niza sumnjivih kadroviranja i propusta u radu uprave.

"Neka uprava odgovori na to. Mi imamo odluku Vlade, to je sad preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Vjerojatno je borba za njihov kolektivni ugovor pa to često bude motiv da onda oni svašta počnu iznositi u javnosti", rekao je Vrdoljak.

Uprava HEP-a: ne možemo pristati na povećanje plaća

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) priopćili su u vezi današnjeg istupa sindikalnih čelnika oko nepotpisivanja kolektivnog ugovora (KU) da su još 3. travnja sindikatima uručili prijedlog KU-a za koji smatraju da je povoljan i prihvatljiv za HEP-ove radnike, no nisu mogli pristati na sindikalni zahtjev za povećanjem plaća.

I dalje smatramo da je prijedlog tog KU-a bio dobra osnova za konstruktivni dijalog u svrhu postizanja obostrano zadovoljavajućeg rješenja, a nikako razlog za najavu pokretanja drastičnih sindikalnih akcija, poručuju iz HEP-a.


Napominju da je krajem travnja, za vrijeme kolektivnog pregovaranja, Vlada donijela odluku o planu upravljanja imovinom u vlasništvu Hrvatske za 2014., a Uprava HEP-a postupila je sukladno toj odluci.

Uprava HEP-a odgovorno nastoji urediti odnose sa zaposlenicima HEP grupe te je snažno zainteresirana za postizanje kvalitetnog dogovora sa sindikatima oko novog KU-a, ističe se u priopćenju.

Čelnici dvaju najvećih sindikata u HEP-u zaprijetili su danas da bi zbog nepotpisivanja KU-a moglo doći do štrajka i problema u opskrbi strujom, te su pozvali poslodavaca da hitno obnovi kolektivne pregovore.

Pročitajte više