Sindikati: Privatizacija HŽ Carga je posljednji čavao u lijesu HŽ-a

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

SINDIKATI su se oštro usprotivili najavljenoj privatizaciji HŽ Carga. "To je samo jedna u nizu loših vijesti koje nam ovih dana servira vlast", poručio je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

"Mi se praktički želimo riješiti svega onoga što bi moglo ostati kao svojevrsno obilježje svojevrsne državnosti. Ako smo se već odavno riješili banaka, telekomunikacija, riješili smo se hrvatske naftne kompanije, najavljujemo monetizaciju hrvatskih autocesta, rješavamo se pruge, pa što će ostati?", pita se Sever i dodaje kako je europski trend orijentacija na prijevoz tereta željeznicom, dok je Hrvatska to godinama zanemarivala.

"A sada udara posljednji čavao u taj lijes koji se zove Hrvatske željeznice gdje najavljuje i privatizaciju i prodaju većinskog paketa nadzora nad prijevozom tereta na hrvatskim prugama", napomenuo je Sever.

Hrvatska ima sve uvjete da ima nacionalnog prijevoznika robe željeznicom, kao što je to u većini europskih država, upozorava predsjednik Sindikata željezničara Ivan Forgač, koji pozdravlja plan modernizacija pruga.

"Međutim onda se postavlja pitanje čemu sve to, da se zadužujemo, a onda dobit damo strancima", kaže Forgač te dodaje kako bi se upravo prijevozom roba željeznicom trebali pokriti troškovi izgradnje i modernizacije pruga. Iako je svjestan da je situacija u HŽ Cargu financijski loša te da je tvrtka u dubiozi od 800 milijuna kuna, Forgač upozorava.

"Bojim se da se može dogoditi isto što i s bankama, da ih saniramo i onda prodamo. Sada restrukturiramo HŽ Cargo i onda čistu tvrtku koja je spremna za ostvarivanje dobiti prodajemo. Dakle restrukturiranje mora doći, ali onda tvrtka ima perspektivu i ne smije se prodati. To je naša glavna poruka za HŽ Cargo", zaključuje Forgač.

Pročitajte više