Sirija je dosad uklonila 86 posto kemijskog oružja

Ilustracija: Arhiva

SIRIJA je dosad uklonila oko 86 posto svojeg kemijskog oružja, izvijestila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), nakon što se pojavila sumnja da je Damask upotrijebio toksičnu kemikaliju u napadima početkom mjeseca.

Sirija je pristala ukloniti kemijsko oružje i sve toksične kemikalije namijenjene proizvodnji kemijskoga oružja do kraja travnja, preciznije do 27. travnja kako bi se ono moglo uništiti do 30. lipnja.

Nova isporuka kemijskog oružja stigla je u utorak u sirijsku luku Latakiju, što dosad čini 86,5 posto ukupnoga kemijskog oružja povučenog iz Sirije, stoji u priopćenju OPCW-a.

"Današnja pošiljka 17. je po redu od početka operacije te šesta po redu od 4. travnja, što predstavlja značajno ubrzanje tempa isporuke preko Latakije u ovome mjesecu", stoji u priopćenju organizacije sa sjedištem u Den Haagu.

Odmah po istovaru kemijskog oružja u Latakiji ono je prebačeno na dva teretna broda i "odvezeno iz zemlje". "Ovaj tempo je ohrabrujuć", rekao je direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu.

"Nadamo se da će još dvije ili tri preostale pošiljke stići uskoro, čime će se omogućiti početak operacije uništenja oružja na vrijeme i u skladu s dogovorenim rokom", kazao je.

Pročitajte više