Slovenija bira predsjednika u drugom krugu: Pahor slavi sa 40 posto, Tuerk dobio 35,84 posto glasova

AKTUALNI slovenski predsjednik Danilo Tuerk, bivši premijer Borut Pahor te Milan Zver, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši slovenski ministar obrazovanja sudjelovali su u utrci za mjesto novog predsjednika Slovenije. No, ni jedan nije uspio oduševiti birače u toj mjeri da odmah osvoji predsjednički mandat. Štoviše, odaziv birača na izbore je porazan. Sloveniju čeka drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem će snage odmjeriti Pahor i Tuerk.

U nedjelju u 7 sati je diljem Slovenije svoja vrata otvorilo više od 3.300 biračkih mjesta, koja su zatvorena u 19 sati. Pravo glasa imalo je oko 1,7 milijuna birača, ali odazvalo ih se manje od polovice - svega 47,68 posto (816.193 birača).

Do 21.30 sati je prebrojeno je 99.91 posto glasova. Privremeni rezultati su sljedeći: vodeći je Pahor sa 40,00 posto, Tuerk je osvojio 35,84 posto glasova, a Zver 24,16 posto glasova.

Iako je kao favorit izbora slovio aktualni predsjednik, već su izlazne ankete objavljenima po zatvaranju birališta dale prednost bivšem premijeru. Pahoru su izlazne ankete dale 41,9 posto glasova, a Tuerku 37,2 posto glasova. Trećem kandidatu, Milanu Zveri, izlazne ankete su dale 20,8 posto glasova i već je tad bilo jasno da definitivno nema šanse za nastavak utrke ili pobjedu.

Pahor: Dajući mi ovo veliko povjerenje ste nadmašili moja očekivanja, nadam se da ću svojim ponašanjem te radom i ja nadmašiti vaša

U stožeru Boruta Pahora već su rezultate izlaznih anketa dočekali s oduševljenjem i u slavljeničkom raspoloženju, prenosi 24ur.com.

"Danas ste mi iskazali svoje iznimno povjerenje. Time sam snažno inspiriran za nastavak našeg zajedničkog putovanja. Dajući mi ovo veliko povjerenje ste nadmašili moja očekivanja, nadam se da ću svojim ponašanjem te radom i ja nadmašiti vaša", poručio je Pahor biračima te dodao kako se nada da će u naredna tri tjedna uspjeti pridobiti i one koji u prvom krugu nisu glasali za njega.

Tuerk: Nisam sretan s rezultatom, ali me više brine nizak odaziv birača, u drugom krugu idem po pobjedu!

"Naravno da nisam sretan i da sam malo razočaran rezultatom, ali me više brine nizak odaziv birača. Ovo je prvo upozorenje na jedno veliko razočaranje i nezadovoljstvo ljudi s našom politikom, politikom u državi", poručio je Tuerk te dodao: "Ovo je tek prva polovica utrke, u drugom krugu idem po pobjedu!".

Zver razočaran

"Kampanja je bila teška, dugotrajna. Mislim da sam uspio predstaviti svoj izborni program, kojeg druga dva kandidata nisu imala", poručio je iz svog izbornog stožera Zver, dodajući kako će sad neko vrijeme razmisliti o svojoj karijeri.

"Želim se zahvaliti svima koji su mi pomogli, pogotovo SDS-u i Janezu Janši. Hvala svima koji su sudjelovali u kampanji", kazao je Zver, a na pitanje je li razočaran je odgovorio: "Moglo bi se reći da me rezultat ražalostio".

Kazao je i kako zasad nije korektno govoriti o tome koga će podržati u drugom krugu: "Vidjet ćemo kakva će rješenja za budućnost Slovenije predstaviti oba kandidata".

Najmanji odaziv u povijesti

Predsjednik slovenskog Državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar je rekao kako je do 16 sati na birališta izašlo nešto više od trećine (35,32 posto) birača, odnosno 604.870 ljudi, što je otprilike isto kao i prije pet godina.

Na predsjedničke izbore 1992. godine se do 16 sati odazvalo čak 69,8 posto birača, a kasnijih godina bilježen je trend pada. Tako se 1997. godine do 16 sati odazvalo 68,29 posto birača, 2002. godine 57,05 posto birača, a 2007. godine 35,7 posto birača, što je još uvijek nešto više od ovogodišnjeg odaziva.

Izlazak na izbore mnogima su otežavale obilne padaline, zbog kojih je na području Slovenije izdano i novo "crveno" upozorenje od poplava, u vrijeme kad se Slovenija još nije oporavila ni od strašnih poplava koje su zemlju pogodile prije nekoliko dana.

Što očekuju Slovenci?

Očekivanja naših susjeda Slovenaca se ne razlikuju puno od onih koja su u Hrvatskoj. "Novi predsjednik mora biti pošten, ne smije krasti, treba imati za radnika, ali i za umirovljenika, ali i mogućnost da usmjeri Vladu pravim putem", samo su neke od želja Slovenaca.

Pročitajte više