Snižen za dvije razine: Moody´s slovenski kreditni rejting bacio u "smeće"

Iluxtracija: CNN

SLOVENSKI kreditni rejting rejtinška je agencija Moody's jučer smjestila u "smeće", odnosno snizila ga je za dvije razine, s Baa2 na Ba1. Time je našeg susjeda svrstala među rizične dužnike s negativnim izgledima.

Kao razloge snižavanja rejtinga Moody's je naveo slovenski slab bankovni sustav, preveliku potrošnju javnih financija i povećanu šansu za traženjem međunarodne pomoći. Novom je kreditnom rejtingu pripisan i "negativni izgled", što znači da je daljnje snižavanje moguće.

"Povećana je vjerojatnost traženja međunarodne potpore i pomoći", rekao je Yves Lemay iz Moody'sa.

Kako ističe Financial Times, usprkos svojoj veličini i populaciji od samo dva milijuna ljudi, Slovenija je privukla financijske ulagače usprkos strahovanjima da bi mogla postati šestom članicom eurozone koja će zatražiti financijsku pomoć.

Ranije jučer Ljubljana je na tržištu dobila šest milijardi dolara u ponudi za petogodišnje i desetogodišnje dolarske obveznice denominirane s prinosom od oko 5 i 6,125 posto. Međutim, Ministarstvo financija zaustavilo je taj posao smatrajući da se ne radi o dobrom dogovoru. Uslijedilo je snižavanje rejtinga.

Ekonomski analitičari ističu da će smanjivanje kreditnog rejtinga povećati troškove financiranja dviju milijardi eura, koje bi trebale poduprijeti banke i platiti "ostale troškove" do kraja ove godine, ali također procjenjuju da bi investitore mogli privući visoki prinosi te da se neće potpuno povući s tržišta, javlja Reuters.

Pročitajte više