Spas u zadnji tren: Američki Senat izglasao zakon i odgodio "fiskalnu liticu"

Foto: AFP

AMERIČKI Senat danas je, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, odobrio zakon čiji je cilj izbjeći "fiskalnu liticu", zaustavljajući većinu povećanja poreza i odgađajući automatsko smanjenje potrošnje koje je trebalo početi s Novom godinom.

Nakon međustranačkog dogovora Demokrata i Republikanaca, a nakon prolaska u Senatu, zakon mora potvrditi i predstavnički dom Kongresa kojeg kontroliraju republikanci. Obamina administracija tražila je da povećanje poreza s 35 na 39.6 posto zahvati sve one koji zarađuju iznad 250 tisuća dolara godišnje, ali je granica podignuta na 400 tisuća.

Senat je velikom većinom od 89 glasova "za" naspram osam "protiv" izglasao dogovor. Potpredsjednik Joe Biden i šef republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell postigli su kompromis po kojem će se povećati porezi najbogatijih Amerikanaca, a za dva mjeseca odgoditi svako rezanje proračunskih rashoda.

Nakon što je dogovor potvrdio Senat, njega bi još trebao potvrditi i Predstavnički dom te potom potpisati predsjednik Barack Obama.

Pročitajte više