Stanovnici Rudeša pozivaju na prosvjed: "Ne smijemo dopustiti ugrožavanje zdravlja naše djece"

Foto: Čitatelj Indexa

"OGORČENI građani Rudeša", kako se potpisuju, pozivaju na prosvjed i potpisivanje peticije, 12. lipnja na uglu Pisarovinske i Delničke ulice u zagrebačkom Rudešu, protiv postavljanja VIP-ove bazne stanice u Pisarovinskoj ulici, koja bi emitirala zračenje intenziteta 1700 puta većeg nego što EU parlament preporučuje.

VIP-ova bi bazna stanica trebala biti postavljena na privatnom posjedu, no uznemireni susjedi poručuju: "Ne smijemo, zbog pohlepe VIP-a i neodgovornog susjeda, dopustiti ugrožavanje zdravlja naše djece." Zahtijevaju hitno donošenje novih pravilnika prema kojima intenzitet zračenja ne smije premašivati preporuke parlamenta EU i traže zabranu postavljanja baznih stanica u gusto naseljena mjesta, u blizini škole i vrtića.

Štetno zračenje baznih stanica

Zračenje baznih stanica uzrokuje zloćudne tumore, leukemiju, aritmiju srca, neplodnost, poremećaj vida, glavobolje, poremećaje u pamćenju,prekomjeran umor, iritaciju i svrbež kože, nervozu i mnoge druge zdravstvene probleme. Osim na ljude, zračenje ima veoma štetno djelovanje na životinje, pogotovo na pčele koje zbog zračenje ubrzano izumiru.

Istraživanje provedeno od 1994. do 2004. u Njemačkoj pokazalo je da ljudi koji žive na udaljenosti do 400 metara od GSM bazne stanice imaju trostruko veću učestalost oboljenja od raka nego oni koji žive na udaljenijem mjestu. Rak dojke pokazao se tri do četiri puta učestaliji kod stanovnika blizu stanice.

"Djeca do 16 godina izložena kontinuiranom zračenju baznih stanica imaju pet puta veći rizik dobivanja raka mozga nego odrasli i zbog toga se jako brinemo za njihovo zdravlje," kažu stanari Rudeša.

Stanare najviše uznemiruju rezultati mjerenja koje je obavila tvrtka CMO d.o.o. u ime VIP-a; naime, na balkonu kuće udaljene 50 metara od bazne stanice izmjereno je zračenje 1700 puta veće od preporučenog od strane EU parlamenta. Dozvoljena je granica intenziteta zračenja u Hrvatskoj veća od onih u primjerice Kini, Rusiji, Ukrajini, Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj.

"Sramota da građani u Hrvatskoj imaju granicu dopuštenog zračenja 16 puta veću nego u Kini, a 16,000 puta veću nego u Salzburgu," kažu stanari.

U prilog stanarima idu mišljenja svjetskih stručnjaka koji upozoravaju "da je zračenje baznih stanica najveća prijetnja zdravlju čovječanstva u 21. stoljeću. Glasovita američka znanstvenica i dobitnica Nobelove nagrade, dr. Derva Davis upozorava na štetnost zračenja, posebno na djecu i kaže da ćemo se u sljedeće tri godine, ne nađemo li rješenje, suočiti s globalnom zdravstvenom katastrofom.

Stanari su odlučni: "Radije ćemo svaki tjedan prosvjedovati nego sutra svoju djecu voditi po bolnicama."

Također, apeliraju na građane da im svoja saznanja o štetnosti zračenja i problemima s baznim stanicama šalju na e-mail adresu: stetno.zracenje@gmail.com.

Pročitajte više