Stazić: Markićka bi skupljala djecu po kućama i vodila ih u Jasenovac

Screenshot: Jabuka TV

ZA IZJAVE Željke Markić iz Inicijative "U ime obitelji" da bi dijete radije stavila u dom nego kod homoseksualnog para te o samohranim roditeljima, Sanja Juras iz Kontre ustvrdila je kako je ta Inicijativa usmjerena na širenje mržnje prema svim obiteljima koje su različite, a Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije smatra da sve te izjave pokazuju da se Inicijativa zalaže za radikalni fundamentalistički stav oko toga što je obitelj.

I SDP-ov Nenad Stazić na svom se Facebook profilu osvrnuo na njene izjave. "Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu.", napisao je.



Željka Markić je na Jabuci TV, među ostalim, rekla da dijete treba i oca i majku i ako društvo može, treba to osigurati, a u situaciji u kojoj se naruši jedan prirodni odnos, ulazi obitelj, ulazi zajednica koja toj djeci pomaže. Rekla je i da bi ostavila djecu u dobro osiguran dom koji vode ljudi ispunjeni ljubavlju i nastoje nadoknaditi obitelj, do onog trenutka kada će ih se dati muškarcu i ženi koji ih žele posvojiti, a ne bih ih davala homoseksualnom paru.

Sanja Juras je u izjavi za Hinu ocijenila da Inicijativa "U ime obitelji" "cijelo vrijeme kampanje pokušava prikazati istospolne obitelji i homoseksualne osobe kao prijetnju većinskim obiteljima, društvu, instituciji braka".

"Zaštita prava manjina ne ugrožava prava većine, niti ih može ugroziti i ovdje je jednostavno riječ o govoru mržnje prema jednoj manjinskoj skupini", ustvrdila je koordinatorica lezbijske grupa Kontra Sanja Juras. "Ono što pokušava učiniti ta Inicijativa je trajno spriječiti napredak u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine", dodala je.

Naglasila je kako "djeca žive u istospolnim obiteljima i u Hrvatskoj, međutim te obitelji nemaju jednaku pravnu zaštitu i ta djece ne uživaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca u heteroseksualnim obiteljima. Pa tako drugi roditelj koji brine za djecu a nije biološki roditelj ili posvojitelj ne može donositi odluke u hitnim medicinskim slučajevima ili dijete posjetiti na odjelu intenzivne njege. Dijete tog roditelja ne može naslijediti niti ima pravo na alimentaciju u slučaju da se roditelji rastanu", kazala je, uz ostalo, Juras.

Programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić izjavila je za Hinu da sve te izjave Inicijative "pokazuju jednu njezinu drugu narav koja se zapravo zalaže za jedan radikalni fundamentalistički stav oko toga što je obitelj, odnosno koja obitelj je najvrijednija". To je za Inicijativu, dodala je Benčić, "isključivo ona obitelj koja se sastoji od muža, žene i djece, a sve druge su manje vrijedne, pa čak i jednoroditeljske gdje se smatra da ne mogu djeci pružiti prirodno okruženje za razvoj".

"Inicijativa smatra da osobe koje su gay orijentacije uopće nisu podobne za odgoj djece pa bi radije djecu stavili u instituciju, nego da ih odgaja gay osoba ili par", rekla je Benčić.

"To pokazuje da su ambicije te Inicijative i osoba koje iza nje stoje dalekosežnije te da ciljaju i na ograničavanje ili zabranu medicinski potpomognute oplodnje i posvajanja djece od osoba koje nisu u braku, te prema našim saznanjima zabranu pobačaja i afirmaciju prigovora savjesti pravosudnih djelatnika u postupcima razvoda. Sve zajedno to čini atak na hrvatski zakonodavni okvir uređenja privatnog i obiteljskog života koji je izrastao na temeljima europskog civilizacijskog kruga kojem vjerski fundamentalizam nije svojstven", izjavila je Benčić.

Gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV, Željka Markić iz Inicijative "U ime obitelji" istaknula je da odredbom u Ustavu kojom bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene žele samo zaštititi ono što je temelj ovog društva, a to je brak između muškarca i žene i obitelj te da nikoga ne diskriminiraju.

Udruga RODA odgovorila na Markićkine nebuloze: "Jedino što je neprirodno - i začuđujuće zapravo - jest činjenica da se ideja obitelji u koju kao udruga potpuno vjerujemo, poteže u kontekstima koji pozivaju na isključivost, netoleranciju i mržnju"

"Udruga "Roda - Roditelji u akciji" užasnuta je posljednjim u nizu nastupa Željke Markić, ovoga puta u emisiji "Veto".

Posebno pri tome mislimo na njezinu izjavu da bi djeci bilo bolje u domu za nezbrinutu djecu, nego s gay parom te na izjavu da su obitelji sa samohranim roditeljima također jedno "neprirodno okruženje".

Jedino što je neprirodno - i začuđujuće zapravo - jest činjenica da se ideja obitelji u koju kao udruga potpuno vjerujemo, poteže u kontekstima koji pozivaju na isključivost, netoleranciju i mržnju. Vjerujemo da gospođa Markić nije imala previse susreta sa zlostavljanom i napuštenom djecom pa ne zna da je toj djeci i te kako potrebna ljubav i pažnja, te da je dom, ma kako dobar i kvalitetan bio, samo najnužnije zlo. Obitelj - i to obitelj koju čine muškarac i žena, samo muškarac, samo žena, muškarac i muškarac, žena i žena - temelj je zdravog odrastanja, a uskratiti djetetu - bilo kojem djetetu! - takvo što samo zbog vlastitih vjerskih uvjerenja, jednostavno je neprihvatljivo u bilo kojem društvu koje drži do dobrobiti svojih članova.


Izjavom da je djetetu bolje u "dobro uređenom domu", nego s gay parom gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji i zajednice - i najmanje do nezbrinute djece kojih su hrvatski domovi puni - nije ni najmanje stalo: oni su samo sredstvo i način da se ostvari svoj cilj i sruše temeljne vrednote hrvatskog Ustava.

Za gospođu Markić i njene istomišljenike koji su zaboravili, u Ustavu piše ovo: "Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama."

"Svatko", gospođo Markić, znači svaka osoba koja živi u ovoj lijepoj zemlji, ima prava i slobode koje vi želite ukinuti tvrdeći da štitite obitelj. Za nas kao udrugu koja se, izravno ili neizravno, bori da bi roditeljima u Hrvatskoj život bio lakši, obitelj počiva na međusobnom uvažavanju, povjerenju, brizi, odanosti i ljubavi. Vjerujemo da su to vrijednosti i ideali koji omogućuju rast i razvoj zrelih, sretnih i stabilnih ljudskih bića. Savršeno nam je svejedno o kojim je obiteljima riječ: jednoroditeljskim, višečlanim, istospolnim. Obitelj su i parovi koji su se odlučili na život bez djece, isto kao što su obitelj razvedeni roditelji koji zajednički skrbe o svojem djetetu, a obitelj je i čitav niz obitelji koje već danas u tišini žive u istospolnim zajednicama u kojima odgajaju djecu.

Što se pak tiče komentara da dijete treba i oca i majku, kao udruga smatramo da dijete treba ljude koji ga vole. Ponekad su to otac i majka, ponekad su to bake i djedovi, ponekad je to uža i šira obitelj, a ponekad su to dvije majke ili dva oca, ili samo jedna majka i jedan otac. Mnogo je mogućnosti, sve su jednako vrijedne i jednako važne sve dok počivaju na ljubavi.

Vjerujemo da ove izjave dajete jer jednostavno niste bili u prilici vidjeti kako izgleda odrastanje djece u domovima. Vjerujemo da nemate bliskih iskustava za ostavljenom, zlostavljanom ili zanemarivanom djecom. Vjerujemo da nikad niste imali priliku objasniti takvoj djeci zašto ne postoji obitelj za njih.

Mnogo je domova u Hrvatskoj, svi su prepuni djece koja očajnički traže nekoga tko bi ih volio. Preporučujemo vam da prije sljedećeg javnog nastupa u kojem ćete promovirati isključivost koja je suprotna samom temelju hrvatskog Ustava - i temelju ustava svih demokratskih i civiliziranih država ovog svijeta - provedete jedan dan s tom djecom, čujete iz njihovih usta njihove želje i potrebe i onda pokušate - samoj sebi ako nikome drugome - reći da je ideologija koju zastupate stvarno ideal zaštite obitelji", poručili su iz udruge RODA.

Opačić: Zastrašujuće je što je izgovorila

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić zgrožena je izjavama predstavnice građanske inicijative 'U ime obitelji' Željke Markić o samohranim roditeljima.

"Moram priznati da je zastrašujuće to što je gospođa izgovorila, do sada je bila problem LGBT populacija, sada su problem jednoroditeljske obitelji. Doista ne znam kako može objasniti djeci koja rastu bez roditelja, koja su odgajana uz pomoć bake ili djede, pa i velikom broju djece koja su u ratu ostala bez svojih očeva, koja danas rastu s majkama. Mislim da su to časni ljudi, a ne koji rastu u neprirodnim zajednicama", naglasila je Opačić.
 

Pročitajte više