Štrajk za štrajkom: Danas štrajk u HŽ Cargu, Sindikat željezničara na Markovom trgu, ZET štrajka u nedjelju!

Foto: Dragan Matić/Cropix

NAKON što je Županijski sud za danas najavljeni štrajk strojovođa u Putničkom prijevozu HŽ-a proglasio nezakonitim, jer nije završen proces mirenja s Upravom, sindikati su se reorganizirali.


Danas će, između 12 i 14 sati, na ranžirnim kolodvorima diljem Hrvatske zaustaviti 40-ak vlakova u teretnom prijevozu, dok će se prosvjed održati ispred Banskih dvora. Štrajk u Putničkom prijevozu prebacili su za subotu između 10 i 16 sati. Sindikat organizira štrajkove upozorenja zbog, tvrdi Nenad Mrgan, katastrofalnog stanja u HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu.

"Ne želi nitko otvoreno reći da novaca nema i da se i u Cargu i u Putničkom prijevozu ugrađuje sve i svašta u lokomotive. To je njima normalno, da iskoči vagon i napravi stotinu milijuna štete, ali nije normalno da se u lokomotive ugrađuju ispravni dijelovi", kaže Mrgan i dodaje da u Cargu plaće kasne i da je likvidnost neodrživa.Ministar prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić poručio je da u Putničkom prijevozu razloga za štrajk nema.

"Plaće se isplaćuju do 15. u mjesecu u HŽ Putnički. Po prvi put idu ozbiljne investicije u infrastrukturu. Završio je natječaj za najbolju ponudu za proizvodnju novih vlakova gdje je hrvatski konzorcij dao najbolji cjenik. Po prvi put se stvarno investira u HŽ, po prvi put ćemo potpisati desetogodišnji PSO ugovor, ugovor javne obveze gdje država i jedinice lokalne samouprave mogu subvencionirati putnički prijevoz", rekao je ministar

U štrajku i ZET!


Zaposlenici ZET-a najavili su štrajk za nedjelju ukoliko se dotad ne dogovore s Upravom. Naime, oni tvrde kako im Zagrebački holding ne isplaćuje na vrijeme plaću i druga materijalna prava.

Prijeti blokada sustava?


15 sindikata javnih i državnih službi danas kreće u trodnevni referendum kojim traže potporu članstva za daljnje sindikalne akcije, uključujući blokadu cijelog sustava.

Sindikati traže da im se vrati oteto, tj. 3 posto plaća i jamstva da im se plaće više neće dirati. Od Vlade traže i da prestane snižavati cijenu rada. Sindikalist Branimir Mihalinec nije htio otkriti kako sindikati planiraju blokirati sustav. Ako referendum sindikata prođe, prvi put bi moglo doći do opće blokade sustava, jer će joj se pridružiti gotovo svi - od carinika, medicinskih sestara, prosvjete pa do policije i vojske.

Pročitajte više