"Sud treba odbaciti Pistoriusovu obranu jer je apsolutno lišena svake istinitosti"

Foto: Hina

DRŽAVNI odvjetnik Južnoafričke Republike Gerrie Nel zatražio je u četvrtak na suđenju Oscaru Pistoriusu za ubojstvo da sudac odbaci obranu toga Olimpijca jer je "sasvim lišena istine".

Pistorius je nekoć bio nacionalna ikona jer je kao amputirac, a nedostaju mu obje potkoljenice, ostvario vrhunske trkačke rezultate. Sudi mu se za ubojstvo djevojke, pravnice i modela Reeve Steenkamp. U nju je ispalio četiri metka kroz zaključana zahodska vrata jer se ona nakon žestoke svađe bila sakrila u zahod. Pistorius tvrdi da ju je ubio zabunom jer je mislio da se iza vrata skriva provalnik.

Tužitelj danas traži da se odbaci obrana "blade runnera", kako su ga zbog modernih proteza nazvali obožavatelji. "Sud mora odbiti njegove dokaze. Sud mora od optuženoga čuti vjerodostojnu verziju događaja", rekao je u završnoj riječi Nel na sudu u Pretoriji.

"Sudu ne bi smjelo biti teško odbaciti cijeli njegov iskaz, ne zato što nije baš vjerojatno da je istinit, nego zato što je apsolutno lišen svake istinitosti". Odbije li Pistoriusovu obranu, kao što se Nel nada, sutkinja će se moći oslanjati samo na tužiteljev materijal, indicije i vjerojatnosti.

Nel, koji je cijelo jutro na sudu secirao, kako je rekao, kontradiktorne dokaze koje je pružio 27-godišnji Pistorius, često je u svojoj argumentaciji tresao glavom i dizao ruke u zrak i tako pokazivao nevjericu dok je čitao sportaševo svjedočanstvo.

Pročitajte više