Sudbina škverova znat će se idući tjedan: Trenutna krvna slika i razina gubitaka još je enigma

DANAS istječe rok za predaju konačnih ponuda za privatizaciju škverova. O sudbini Brodosplita pregovori DIV-a i Vlade vođeni su još jučer. No, ishod nijedna strana još ne otkriva.

U Ministarstvu gospodarstva danas nema službenih izjava. Neslužbeno se tek doznaje da će odluku o sudbini brodogradilišta objelodaniti sljedeći tjedan, nakon što analiziraju ponude za čiju predaju rok istječe danas u ponoć.

Uprava DIV-a sutra će javnosti otkriti ishod pregovora o privatizaciji Brodosplita. Prvi čovjek vlade za gospodarstvo nedavno je, podsjećamo, umirivao škverane. "Ako nitko i ne kupi brodogradilišta, brodogradnja će opstati", rekao je ministar Čačić i naglasio da se neće ići u stečaj s likvidacijom.

"Hrvatska brodogradnja će opstati"

"Hrvatska Vlada stoji iza hrvatske brodogradnje. Dakle, hrvatska brodogradnja će opstati. Ne u današnjem obimu, ali zato tržišno konkurentna", rekao je Čačić.

Samoborski DIV i Jadranska ulaganja Danka Končara i u ovom su pokušaju privatizacije glavni interesenti za Brodosplit i Kraljevicu. No, kako je prodaja potonje uvjetovana u paketu s 3. majom i Brodotrogirom, Končarev interes navodno je došao pod upitnik. U međuvremenu, kao potencijalni kupac riječkog škvera i Kraljevice sve se glasnije spominjao i pulski Uljanik. Zasad je sigurno jedino da su gotove posljednje analize stanja u škverovima.

"Zašto ne stečaj?"

No, trenutna krvna slika i razina gubitaka još je enigma, tako i za Brodosplit. Sindikalist Ozren Matijašević nada se uspjehu pregovora s DIV-om uz poštivanje uvjeta međunarodnog natječaja. Stečaj s preustrojem, kaže, "gorka je i neprihvatljiva opcija".

"Zašto ne stečaj? Previše gorkih iskustava sa stečajnim postupcima u Hrvatskoj, pogotovo na području djelovanja na području Trgovačkog suda u Splitu pa se, primjerice, godinama vodi stečajni postupak u korčulanskom brodogradilištu", istaknuo je Matijašević.

Pročitajte više