Sve zemlje EU imaju crvenu putovnicu, ali Hrvatska zadržava plavu - zbog straha od Jugoslavije?!


HRVATSKA je jedina zemlja članica Europske unije čija je putovnica plave boje. Sve ostale države EU imaju putovnice u nekoj varijanti crvene, a najčešće se radi o bordo boji.


Nema pravila koje propisuje da putovnice zemalja EU moraju biti crvene. No, EU je još 1981. godine donijela službenu preporuku u kojoj stoji da bi boje putovnica bilo poželjno unificirati. Većina članica toga se pridržava, ali Hrvatska nema namjeru mijenjati izgled putovnice.

Razlog je, naravno, bizarni strah nominalno lijeve vladajuće garniture od novih nacionalističkih ekscesa. Izvor blizak Vladi u neslužbenom razgovoru za Večernji list objasnio je da se izgled putne isprave neće mijenjati jer bi crvena boja putovnice neke mogla podsjetiti na - Jugoslaviju.

"Nije realno očekivati da bi Vlada, pogotovo u izbornoj godini, išla mijenjati boju putovnice, pogotovo u neku nijansu crvene. Neke bi to asociralo na stare, jugoslavenske putovnice, a uzalud bi bilo objašnjavati da je to europski standard", tvrdi izvor blizak Vladi, pa podsjeća na cirkus kojeg je HDZ zakuhao kada se s registracijskih tablica pokušao izbaciti grb RH.

Pročitajte više