U Ljubljani prosvjedovalo 10.000 ljudi: "Odstranimo korupcijsku vladu!"

Foto: Damjan Žibert / 24ur.com

VIŠE od 10.000 ljudi skupilo se na Trgu republike u Ljubljani, na prosvjedu protiv aktualne vlasti i kapitalističkog društvenog uređenja.

Prosvjed je, kako javlja 24ur, osiguravao veći broj policajaca. Nije bilo nikakvih većih incidenata, iako su dva prosvjednika privedena. Građani su se na trgu počeli okupljati već oko 16 sati, a prosvjed je počeo oko pola sata kasnije, nastupom grupe Dubioza kolektiv.

Slovenski prosvjednici istaknuli su brojne transparente poput aktualne vlasti poput "Odstranimo korupcijsku vladu, lopove u smeće!". Na zgradu NLB-a prosvjednici su okačili transparent "Banksteri, gotovi ste!".

Prosvjednici su pred zgradom parlamenta vikali "Vlada, van" i "Janez, dođi nas pogledati! Izađi van!". Premijer Janez Janša se, naravno, nije odazvao. Prosvjednici su palili i baklje pa je planulo nekoliko transparenata. Oko 19 sati Trg republike počeo se prazniti.


Live broadcasting by Ustream

U Mariboru 1.500 prosvjednika: "Kapitalizam neće pasti, treba ga pogurnuti"

Na Trgu Leona Štuklja u Mariboru okupilo se oko 1.500 prosvjednika, javlja 24ur. Prosvjednici su izvikivali parole protiv aktualne vlasti, a na glavnoj pozornici izmjenjivali su se govornici. Među transparentima su se, osim uobičajenih "Gotov je", mogli vidjeti i oni na kojima piše "Kapitalizam neće pasti, treba ga pogurnuti" te "Maje su pogriješile, Sloveniju su ubili još 12. prosinca".

"Sram me što nemam posla, zbog svoje djece, sram me što su napravili iz naše države. Djeca su bez posla, bez stanova, bez ičega... sram me", kazao je za 24ur jedan od prosvjednika.

"Svaki dan slušam koliko je gladne djece, koliko nezaposlenih. Imamo zlatne studente, koji ne mogu pronaći posao... Od 1988. godine samo slušamo Janeza Janšu, a što je taj čovjek napravio za nas? Istina će jednog dana izaći na vidjelo", kazao je drugi prosvjednik.

"Opći ustanak slovenskog naroda"

Danas se u više slovenskih gradova održava "opći ustanak slovenskoga naroda", kao prosvjed protiv elite organizatora pod pseudonimom Kričač. Kako javlja Delo, Vlada je već pripremila novi hitan izlaz. Ne iz krize, nego iz zgrade Vlade, u slučaju da dođe do nasilnih ispada.

Sudjelovanje na prosvjedu u Ljubljani potvrdilo je 11 tisuća Facebookovih korisnika. Za razliku od prošlih prosvjeda, na ovima se zahtijeva ostavka političke elite, "desne i lijeve, u parlamentu, koaliciji i opoziciji". U deset točaka traži se brza i učinkovita istraga onih koji do imovine "dolaze na kontroverzan način" te oduzimanje imovine koja se ne može opravdati. "Slovenija i njezina bogatstva nisu vlasništvo tajkuna i političke elite, nego građana", ističe se.

Također traže da bankari preuzmu odgovornost za svoje postupke, traže osnivanje ustavne komisije koja će biti sastavljena od građana i koja će provesti "nužne promjene Ustava Republike Slovenije". Još traže veći utjecaj na zastupnike u parlamentu te "reformiranu Sloveniju koja će se temeljiti na moralu, socijalnoj pravednosti i vladavini naroda". Strogo se protive "daljnjoj umjetnoj podjeli građana".

Organizatori mole sve prosvjednike da se ne sukobljavaju s policijom i slušaju njihove upute. Današnji prosvjedi će se održati u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici i Ptuju.

Podsjećamo, prosvjedi koji su se početkom prosinca raširili Slovenijom u nekim su gradovima završili nasilno. Najviše nasilja bilo je u Mariboru gdje su građani tražili te na kraju i dobili ostavku gradonačelnika. Uhićeni su i ozlijeđeni deseci ljudi, uključujući brojne policajce.

Pročitajte više