U samoubilačkom napadu na istoku Afganistana ubijena najmanje 41 osoba

Foto: Hina

41 OSOBA je ubijena i više desetaka je ranjeno u utorak u samoubilačkom napadu autobombom na tržnicu na istoku Afganistana, blizu pakistanske granice, objavile su vlasti.

Bombaš samoubojica je izazvao eksploziju vozila blizu džamije i tržnice u okrugu Urgun u pokrajini Paktika. Dužnosnik mjesne uprave Razak Karoti rekao je da je eksplozija bila izrazito jako i da je oštetila više desetaka obližnjih dućana i stambenih objekata.

Početkom večeri je utvrđeno da je 41 osoba poginula, među kojima desetero djece i imam mjesne džamije, a u jednom od najkrvavijih napada izvedenih posljednjih godina u Afganistanu još je više od 60 ljudi ranjeno.

Ured predsjednika Hamida Karazaija u priopćenju je osudio napad i ocijenio "neoprostivim" to što je izveden tijekom svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Drugi službeni izvori navode različite podatke o stradalima, pri čemu se u nekima spominje brojka od čak 89 poginulih.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao da je eksploziv bio u kamionu koji policija nije uspjela zaustaviti. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad koji nosi obilježja talibanskih samoubilačkih napada.

U drugoj eksploziji, koja je odjeknula pri prolasku vozila s djelatnicima ureda afganistanskog predsjednika u utorak u predgrađu Kabula ubijene su dvije osobe i pet je ranjeno.

Prema podacima UN-a, broj civilnih žrtava afganistanskog sukoba u velikom je porastu ove godine, što ukazuje na intenziviranje sukoba šest mjeseci prije povlačenja NATO-ovih snaga.

UN-ova misija u Afganistanu je između 1. siječnja i 30. lipnja, u odnosu na isto razdoblje 2013., zabilježila 24 posto više ubijenih i ranjenih civila u eksplozijama bombi kućne izrade i samoubilačkim napadima.

U istom je razdoblju u sukobima poginulo 1564 civila (+17 posto), objavila je ta misija.

Pročitajte više