U studenome zabilježen porast dolazaka turista od 9 posto

Foto: Hina

PREMA podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu u mjesecu studenome zabilježeno je 177 tisuća dolazaka, što je porast od 9 posto.

U navedenom razdoblju strani turisti su ostvarili 118 tisuća dolazaka (+11 posto), a domaći turisti su ostvarili 59 tisuća dolazaka (+5,5 posto). Kumulativno od siječnja do studenoga ostvareno je 12,9 milijuna dolazaka (+4,6 posto) i 73,17 milijuna noćenja (+2 posto). U navedenom razdoblju strani turisti su ostvarili 11,6 milijuna dolazaka (+5 posto), a domaći turisti su ostvarili 1,2 milijuna dolazaka (+1 posto).

Poraste u dolascima i noćenjima u mjesecu studenome bilježe Dubrovačko-neretvanska županija s ostvarenih 21 tisuću dolazaka (rast od 10 posto), Zadarska županija, Ličko-senjska županija, te grad Zagreb s ostvarenih 60 tisuća dolazaka (rast od 16 posto) i 109 tisuća noćenja (rast od 13 posto).

U mjesecu studenome u Istarskoj županiji su ostvareni dolasci na razini prošle godine (25 tisuća dolazaka), ali i pad u noćenjima od 7 posto (87 tisuća noćenja). Kvarner bilježi rast dolazaka od 8 posto (32 tisuće dolazaka) te pad u noćenjima od 10 posto (78 tisuća noćenja), kao i Šibensko-kninska županija u kojoj je ostvareno 5 posto više dolazaka (5 tisuća dolazaka) te pad u noćenjima od 9 posto (15 tisuća noćenja). Splitsko-dalmatinska županija bilježi pad u dolascima od 3 posto (18 tisuća dolazaka), ali i porast u noćenjima kojih je u mjesecu studenome ostvareno 56 tisuća (rast od 1 posto).

Lorencin očekuje trend rasta


"Porast ukazuje na činjenicu kako provedene aktivnosti Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice, a koje se provode s ciljem produljenja turističke sezone, imaju svoju svrhu. Očekujem da će se pozitivan trend rasta nastaviti i tijekom mjeseca prosinca. Od 2015. godine krećemo s implementacijom Strateškog marketinškog plana te s cjelovitim PPS programom Hrvatska 365“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako je Hrvatska sve popularnija destinacija među turistima s dalekih tržišta.

Upravo su turisti s dalekih tržišta u mjesecu studenome ostvarivali najveće poraste u dolascima i noćenjima. Najviše je bilo Japanaca koji su ostvarili 13 tisuća dolazaka i 15 tisuća noćenja, dok su Južnokoreanci ostvarili 10 tisuća dolazaka.U studenome je Hrvatsku posjetilo 5 tisuća turista iz SAD-a, dok su kineski turisti ostvarili 2 tisuće dolazaka.

Kumulativno od siječnja do studenoga ostvareno je 12,9 milijuna dolazaka (+4,6 posto) i 73,17 milijuna noćenja (+2 posto).

Pročitajte više